Duhovna obnova mladih župe StolacU subotu, 26. ožujka 2011. g. u župi Stolac priređena je duhovna obnova mladih, na kojoj je sudjelovalo 100-tinu mladića i djevojaka iz ove župe. Duhovnu obnovu su predvodile časne sestre Sv. Vinka – Milosrdnice. Došlo je pet sestara iz tri sestarske redovničke kuće i skupa s domaćim sestrama, također Milosrdnicama, predvodile uspješnu ekskluzivnu duhovnu obnovu stolačkih mladića i djevojaka.

Sve je skupa trajalo tri sata od 1700 do 2000 sati, što je na prvi pogled dugo, ali je program bio dinamičan pa je sve skupa prošlo kao rukom od ruku. Na početku, nakon uvodne duhovne pjesme domaće pjevačke skupine „Angelus“ svu je okupljenu mladost pozdravio stolački župnik don Rajko Marković, a potom je srdačnu dobrodošlicu izrazio časnim sestrama: s. Mirjam i s. Blanki iz Žepča, s. Koroni i s. Petri iz Ljubuškoga, s. Tamari iz Mostara i s. Alojziji iz Stoca, nakon čega je krenuo duhovni program. Najprije su sestre Mirjam i Blanka pozvali sve mlade da na prigodnim plakatima napišu: „Što očekuju od duhovne obnove“. Mladi su se svi rado odazvali, napisali, a časne pročitale nekoliko njihovih očekivanja kao npr.: Očekujem susret s Bogom, očekujem obogaćenje duha, očekujem obraćenje, očekujem približavanje Kristu, očekujem nešto novo i drukčije…..

Zatim je s. Petra pročitala Evanđelje od sutrašnje nedjelje: „Isus i Samarijanka“, nakon čega je s. Mirjam ponudila nekoliko lijepih misli, a s. Blanka sve to popratila komentarima uz prigodne dijapoztitive. Slijedio je rad po grupama. U pet grupa su se mladi samoinicijativno podijelili i razgovarali sa sestrama voditeljicama grupa po prostorima Pastoralonog centra i u krugu župne crkve. Poslije su se svi mladi našli zajednu u velikoj dvorani gdje su bili podijeljeni zajednički dojmovi.

Nakon toga se program nastavio u crkvi, najprije pokorničkim bogoslužjem koje su sestre organizirale na poseban način, prikladan mladima, a jedna je djevojka odglumila Samarijanku, što se vrlo lijepo uklopilo u ispit savjesti. Zatim je upriličeno klanjanje Presvetom uz odgovarajuće euharistijske pjesme i duhovno štivo. Za vrijeme klanjanja bila je prigoda za sv. ispovijed. Uz domaćeg župnika ispovijedali su još dvojica svećenika don Damjan Raguž rotimski župnik i don Ivo Pavlović domanovićki župnik. Velika većina se mladih ispovijedila. Poslije je slijedila sv. Misa, predvođena župnikom, a s. Alojzija je pripremila mlade za čitanja i molitvu vjernika. Na kraju sv. Mise s. Mirjam zahvalila je mladima na lijepom odazivu i sudjelovanju, što je sestre vrlo ugodno iznenadilo, te župniku i sestrama na gostoprimstvu. Poslije je s. Korona u kratkim crtama predstavila mladima povijest Družbe sestara Milosrdnica. Zatim je i župnik zahvalio dragom Bogu na vidljivom uspjehu duhovne obnove, mladima na lijepom uključenju u sav program, a sestrama na nečemu novom a tako prikladnom i lijepom za mlade stolačke župe.

Poslije Mise svi su se nazočni našli u dvoranu za mlade gdje su se družili u ugodnom razgovoru, duhovnoj pjesmi i čašćenju osvježavajućim pićima, toplim napitcima i laganim grickalicama. Sav ovaj bogat i raznolik program završio je u lijepoj uspomeni i s osmjehom na licu. Bogu hvala!

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"