Stolačko HKUD „Stolac“ na „Županijskoj smotri folklora“ prije 10 godina 2004.-2014.HKUD „Stolac“ prije 10 godina sudjelovalo je prvi put na Županijskoj smotri folklora u Čapljini, 5. lipnja 2004. sa stotinjak članova mladića i djevojaka, jer je kod nas nepisano pravilo da u Folkloru samo sudjeluju momci i cure.

Mnogi su se od ovih do sada udali i oženili, neki se zaposlili, a neki malo dalje studij upisali, svakako su i dalje svi članovi ili simpatizeri stolačkog društva. Kako tada tako i sada uglavnom smo najbrojniji na smotrama folklora u Domovini i po svijetu, a društvo se uvijek i pomlađuje, te vlada velik interes među mladima za članstvo u društvu.

Društvo je osnovao, a i danas ga vodi, stolački dumo Rajko u nedjelju, 20. listopada 2002. na prvoj probi u 17,00 sati na kojoj se okupilo 120 mladića i djevojaka i taj se broj zadržao dugi niz godina. Morali smo tijekom vremena broj pomalo smanjivati jer za gostovanja po svijetu trebala su nam uvijek dva velika autobusa što je za domaćine koji nas pozivaju u goste bilo prilično zahtjevno. I danas društvo broji 100-tinjak članova uglavnom srednje škole i studenata.

Do sada smo nastupili preko 220 puta kod kuće, po Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Boki Kotorskoj, Austriji i Njemačkoj. Nastupali smo na svim većim smotrama i po više puta kao što su Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, te razne župne, županijske i regionalne smotre. Društvo njeguje, pjeva, pleše, svira, igra i promovira pjesme i običaje Hrvata stolačkog kraja. Izdali smo svoj CD, DVD i Audiokasetu. Svake smo godine domaćini Ilindanskih slavlja u Stocu za Patron župe i Dan grada i općine. Na ovoj smo se smotri u Čapljini predstavili raznim bećarcima uz koreografiju: kolo, mješano kolo, pleteno kolo i trojanac uz usnu harmoniku.

Ovo, za sada, samo malo razonode na našem portalu kroz desetak minuta, da se prisjetimo kako je to bilo prije desetak godina. Drugi put neke druge zgode. Pozdrav!