Sveti Ilija u Stocu 2014. i blagoslov prije sv. Mise na „Trgu sv. Ilije proroka“Na Ilindan, 20. srpnja u 11,00 sati vjerni puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. dr. Vjekoslavom Huzjakom, biskupom bjelovarsko-križevačkim, koji je predvodio misno slavlje uz 10-ak svećenika koncelebranata. Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip je izliven u bronci, visok je 3 m., a rad je ak. kipara Kuzme Kovačića. Poslije molitve i blagoslova „Urbi et orbi – Gradu i svijetu“ svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ i „Klapa 6“ predvodili su liturgijsko pjevanje.

Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio predvoditelja, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali umjetničku sliku ak. slikara Trpimira Grgića, akril na platnu „Stećci Radimlja Stolac“, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk. Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom i časnim sestrama Alojzijom i Slavom iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika. Pri kraju sv. Mise slijedila je biskupova završna riječ, u kojoj se zahvalio biskupu Ratku i župniku Rajku na pozivu, organizatorima na dobroj organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti, a na kraju „Lijepa naša“.

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćih društava što je svijet s oduševljenjem popratio i uključio se. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Biskup se uz pratnju župnika zadržao pred crkvom s narodom, s mnogima se rukovao i koju progovorio što je okupljeni puk s oduševljenjem prihvatio. Poslije je svijet pošao u stočana na ručak, a neki su posjetili župni Muzej i Galeriju.

Na večer kod župne crkve, opet se okupio silan svijet, nekoliko tisuća, a posebno djeca i mladi, na „Ilindanski koncert“ Marina Previšića i grupe „Kamen“, koji su svojim bogatim repertoarom sve digli na noge. Tako su Dani sv. Ilije proroka u Stocu završili na opće zadovoljstvo stolačkog puka, hodočasnika, gosta i prijatelja. Bogu hvala!

ilindan01.jpg ilindan02.jpg ilindan03.jpg

ilindan04.jpg ilindan05.jpg ilindan06.jpg

ilindan07.jpg ilindan08.jpg ilindan09.jpg

ilindan10.jpg ilindan11.jpg ilindan12.jpg

ilindan13.jpg ilindan14.jpg ilindan15.jpg

ilindan16.jpg ilindan17.jpg ilindan18.jpg

ilindan19.jpg ilindan20.jpg ilindan21.jpg

ilindan22.jpg ilindan23.jpg ilindan24.jpg

ilindan25.jpg ilindan26.jpg ilindan27.jpg

ilindan28.jpg ilindan29.jpg ilindan30.jpg

ilindan31.jpg ilindan32.jpg ilindan33.jpg

ilindan34.jpg ilindan35.jpg ilindan36.jpg

ilindan37.jpg