Hodočašće Stočana na 1043. Festu sv. Vlaha u Dubrovnik 2015.Prof. gosp. Milan Perić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more, grada Dubrovnika s ostalim našim Hercegovcima, pozvao je naše HKUD „Stolac“ iz Stoca na 1043. Festu sv. Vlaha u Dubrovnik i na popodnevni nastup kod Orlandova stupa.

Poziv smo rado prihvatili i pošli u utorak, 3. veljače na blagdan sv. Vlaha u narodnim nošnjama, autobusom iz Stoca. Ovom su se hodočašću pridružili i mladi iz naše Srednje škole Stolac sa svojim profesorima Ivom Ragužem i Mirjanom Perić. Tako su iz Stoca krenula puna 2 autobusa mladih za Dubrovnik u 6,00 sati ujutro, preko Metkovića i Neuma. U Neumu kratak odmor i osvježenje u Hotelu „Orka“ gdje smo se susreli s mladima iz župe Blagaj-Buna, koje je predvodio njihov župnik don Nikola Menalo. Iz Neuma zajednički krećemo prema Dubrovniku.

Na Pile u Dubrovnik stižemo oko 9,00 sati, gdje nas čekaju naši domaćini Milan Perić, Domin Kuzman i Ante Raguž. Tu ulazimo u nepreglednu kolonu barjaktara gdje, uz ostale barjaktare i mi pozdravljamo Grad i sv. Vlaha svojim župnim barjakom i uz Stradun krećemo prema crkvi sv. Vlaha, pozdrav crkvi i zatim pred katedralu gdje će biti sv. Misa u 10,00 sati, koju će prenositi HRT.

Sv. Misu u koncelebraciji većeg broja biskupa i svećenika predvodi mons. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski, inače biskup naše gore list. Pod sv. Misom, uz ostale predstavnike župa, naši mladi Marko Bošković i Anita Krešić prinose dar naše župe Stolac s plodovima hercegovačke zemlje: misno vino žilavka i domaća župna loza iz murvove bačve.

Nakon sv. Mise formira se tradicionalna procesija, u kojoj i mi zauzimamo svoje mjesto te krećemo za svojim barjakom i župnom tablom. U procesiji pjevamo poznate crkvene pučke pjesme gdje nam se priključuju i ostali hodočasnici. Procesija ulicama grada Dubrovnika, posebno Stradunom, zaista je nešto veličanstveno: 130 barjaka, mala djeca u bijelom, svećenici s moćima svetaca, biskupi s moćima sv. Vlaha, časne sestre, bogoslovi, razna društva, KUD-ovi u narodnim nošnjama, gradska glazba, trombunjeri, festanjuli, predstavnici vlasti, a okolo u špaliru tisuće vjernika radosno i pobožno prate procesiju i ljube moći svetaca.

Poslije procesije završetak pred katedralom: Tebe Boga hvalimo i svečani blagoslov.

Poslije duhovnog programa bili smo gosti kod naših domaćina koji su nas u restoranu „Poklisar“ u gradskoj luci počastili lijepim i prijateljskim ručkom.

U 14,00 sati pred crkvom sv. Vlaha naše Folklorno društvo u narodnoj nošnji izvelo je prikladan program od 40-ak minuta za čitav nazočni puk, a među njima najviše Hercegovaca iz naših krajeva. Program je najavila članica društva Jelena Šutalo. U programu je naše društvo predstavilo svu ljepotu: kulture, običaja, pjesme i igre Hrvata stolačkog kraja, što je okupljeni puk često i oduševljeno pozdravljao burnim pljeskom. Tako se pred crkvom sv. Vlaha čuo: mješani bećarac, muški i ženski bećarac, svatovske pjesme i običaji popraćeni turćijanjem, zatim pleteno kolo, mješano kolo u pučkoj pjesmi, trusa s poskočicama i na kraju hercegovački lindžo, kojega smo, na žalost, morali ubrzati, jer je počela padati kiša. Ali kiša, raspoloženju naših mladih, nije smetala, pa smo se razišli po okolnim ugostiteljskim objektima na kavu i osvježavajuća pića.

U 15,30 sati pred katedralom se opet okupio silan svijet, slijedila je ceremonija u kojoj su barjaktari, izvijanjem barjaka, pozdravljali dubrovačku prvostolnicu, biskupe i festanjule, u čemu je sudjelovalo i naše folklorno društvo s našim barjaktarom Slavenom Pažinom, koji je tako vješto izvijao barjak, kao pravi Dubrovčanin, a zahvaljujući našem Marku Raiču stolačka tabla je bila cijeli dan uočljiva. Na zahtjev katedralnog župnika don Stanka Lasića, naše je društvo pjesmom pozdravilo biskupe i nazočni puk bećarcima: "Nema raja bez rodnoga kraja, ni miline bez Hercegovine" i "Sveti Vlaho sveče od davnina, pozdravlja te sva Hercegovina", nakon čega su pokupili simpatičan pljesak.

Poslije, svi krećemo s našim domaćinima za svojim barjakom prema Pilama, izlazu iz Grada, gdje se svi, uz pozdrav barjaka, Gradu i sv. Vlahu opraštamo od Dubrovnika i sv. Vlaha. Sada, dok čekamo autobuse, kreće naša hercegovačka pjesma na Pilama, u koju se uključuju i naši domaćini. Dumo Rajko, nakon pjesme, koristi priliku, pa uime svih nas zahvaljuje našim domaćinima Milanu, Dominu, Anti i ostalim prijateljima na srdačnom prijemu i poziva ih sve u Stolac, koliko ih god dođe dobro došli. Stižu nam i autobusi. Ulazimo u autobuse veseli i raspoloženi sa željom da nekad i na ljeto opet dođemo u Dubrovnik. Dumo uskače kratko u oba autobusa, čestita nam na lijepom ponašanju, predmoli Oče naš, blagoslivlje put i u 17,00 sati krećemo prema Stocu, puni lijepih dojmova i uspomena. Bogu hvala na ovakvim susretima!

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"