HKUD „Stolac“ iz Stoca sudjelovalo na 50. Đakovačkim vezovima 2016.HKUD „Stolac“ iz Stoca sa svojim dumom Rajkom sudjelovalo je ove godine na 50. Jubilarnim Đakovačkim vezovima u Đakovu, 2. i 3. srpnja 2016. Pošlo nas je 50-ak iz Stoca, jer je jedan dio Društva sada u ispitnom studentskom razdoblju, a neki su se već sezonski i zaposlili da što zarade za daljnje školovanje.

Ovaj smo nastup odavno ugovorili s gradonačelnikom Đakova gosp. Zoranom Vinkovićem, i KUD-om „Šokadija“ iz Budrovaca, koji su već gostovali kod nas u Stocu.

Krenuli smo autobusom iz Stoca u subotu, 2. srpnja ujutro u 6,00 sati. Naš župnik don Rajko nas je ispratio, blagoslovio putovanje i zaželio nam ugodnu vožnju, sretan put te da lijepo predstavimo Stolac i ovaj dio Hercegovine na Đakovačkim vezovima, a dumo će za nama krenuti malim autom popodne kad odsluži sv. Misu u Popratima povodom Kraljice Apostola, popratske zaštitnice.

U Budrovce smo stigli u 14,00 sati. Pred Župnom crkvom i Domom kulture čekali su nas domaćini članovi KUD-a „Šokadija“ s predsjednikom gosp. Tomislavom Vukovićem i tajnikom gosp. Željkom Vurmom. Domaćini su nas lijepo primili i ugostili u svojim obiteljima na čemu im puno zahvaljujemo.

Na večer smo u 21,00 sat imali nastup u Strossmayerovom parku pred brojnom publikom, gdje smo pokazali dio onog najljepšeg iz folklorne tradicije Hrvata stolačkog kraja: bećarac mješani, muški, ženski, trusa s poskočicama i lindžo. Publika je naš nastup popratila čestim pljeskom, a osjetili smo da među njima ima i dosta Hercegovaca. Poslije nastupa imali smo večeru u Parku pa druženje s našim domaćinima po raznim đakovačkim skupovima. Poslije polazimo na počinak kod naših domaćina.

Sutri dan, u nedjelju, 3. srpnja sudjelovali smo u svečanoj Povorci kroz grad, gdje smo na pojedinim mjestima zapjevali bećarac, zaigrali trusu, pleteno kolo, a sve je bilo popraćeno gromoglasnim pljeskom okupljene publike. Pred glavnom ložom, gdje su bili smješteni brojni uglednici Đakova, ispred đakovačke katedrale naše je Društvo poredano u polukrug zapjevalo dva bećarca:

U Đakovu to je nama dika pozdraviti gradonačelnika.

Nadbiskupa i ostale s njime od mladeži iz Hercegovine,

na što su okupljeni puk i uzvanici pred katedralom reagirali burnim pljeskom. Televizijski voditelj Branko Uvodić, lijepo nas je predstavio i gledateljstvu i slušateljstvu HRT-a i okupljenom puku pred đakovačkom katedralom.

Nastavili smo dalje mimohod do Strossmayerovog parka, gdje smo imali okrijepu i osvježenje, a onda smo se vratili na sv. Misu u katedralu koju je u 11,00 sati predvodio mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup. Koncelebrirali su mons. Marin Srakić, nadbiskup u miru, prof. vlč. Pero Aračić i naš dumo Rajko. Kad nas je ugledao na početku sv. Mise u katedrali rektor katedrale, sve nas je pozvao i poveo u oltarište na počasno mjesto gdje smo svi mogli sjesti i izbliza sudjelovati u sv. Misi. Ova nas je gesta rektora preugodno iznenadila. Na početku sv. Mise nadbiskup Đuro prijateljskim riječima pozdravio je našega župnika don Rajka i naš Folklor, zaželio nam lijep boravak u Đakovu te izrazio radost što nas tako puno mladih ima u župnom Folkloru i što smo svi ujedno i članovi Velikoga zbora „Mladi“ u našoj župi. Poslije sv. Mise s nama i našim dumom slikali su se oba nadbiskupa, rektor katedrale, gradonačelnik Vinković, general Filipović i naše gore list Jozo Marijanović iz Rotimlje.

Poslije smo dobili 1,5 sat slobodno da se presvučeno i malo odmorimo i u 14,00 sati našli smo se pred katedralom s našim domaćinima, gdje smo opet malo zapjevali na radost okupljenog puka, fotografiranje i polazak na ručak u restoran „Laguna“ u Đakovu, gdje su nas počastili naši domaćini. Najprije pjesma: „Danas smo sretni“, kao što i jesmo, dumo moli Očenaš i blagoslivlje jelo. Ručak obilat, razgovaramo, šalimo se, atmosfera prijateljska i vrlo ugodna. Poslije ručka, naš je dumo zahvalio domaćinima, a pogotovo predsjedniku gosp. Vukoviću i tajniku gosp. Vurmu te svim članovima KUD-a „Šokadija“ i obiteljima kod kojih smo bili gosti, upućujemo i mi poziv domaćinima da nam dođu za Ilindan u Stolac na „Večer Folklora“, što su oni rado i prihvatili. Opet pjesma, molitva, zahvala Bogu za ovo lijepo druženje i boravak u Đakovu, blagoslov puta i u 16,00 sati polazak prema Stocu. Sve ovo naše sudjelovanje na Đakovačkim vezovima popratili su kamerom i foto-aparatom naši prijatelji Boško i Josip iz Neuma na čemu im iskreno zahvaljujemo.

Ovo nam je zaista bilo jedno lijepo i nezaboravno putovanje, druženje i sudjelovanje na 50. Đakovačkim vezovima, iako nam je ovo već četvrti put, a nadamo se ne i posljednji. Bogu hvala!

HKUD "STOLAC" - "50. ĐAKOVAČI VEZOVI" - NASTUP

DBdZYX8BCi0|560|315|0{/youtube}

HKUD "STOLAC" - "50. ĐAKOVAČI VEZOVI" - MIMOHOD