Sveti Ilija u Stocu 2016. i blagoslov prije sv. Mise na „Trgu sv. Ilije proroka“Na Ilindan, u srijedu, 20. srpnja 2016. u 11,00 sati  vjerni  puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. dr. Ivanom Devčićem, nadbiskupom riječkim, koji je predvodio misno slavlje uz 15-ak svećenika koncelebranata.

Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip izliven u bronci, visok je 3 m., a rad je ak. kipara Kuzme Kovačića. Poslije molitve i  blagoslova „Urbi et orbi – Gradu i svijetu“ svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ predvodio je liturgijsko pjevanje.

Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio predvoditelja, koji je Bunjevački Hrvat s Bune, porijeklom iz ovih krajeva, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali umjetničku sliku ak. slikara Ernesta Markote, akril na platnu „Gospa s djetetom“, Vidoštak-Poprati, amblem Trebinjske biskupije, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk.

Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave, te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali mladi iz župe, „Klapa 6“ otpjevala je Psalam i Aleluju, a sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom i časnim sestrama Alojzijom i Slavom iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed (pročitajte propovijed u cijelosti OVDJE) koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda.

Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika, a na kraju Mise, budući smo u „Godini Božjega milosrđa“, pa za Patron župe po dozvoli Crkve vjernici mogu dobiti Potpuni oprost za sebe i svoje pokojne uz tri uvjeta ako se: ispovijedimo, pričestimo i izmolimo Očenaš na nakanu sv. Oca, pa je župnik na kraju sa svim vjernicima izmolio Očenaš na nakanu sv. Oca za Potpuni oprost.

Pri kraju sv. Mise slijedila je biskupova završna riječ, u kojoj se zahvalio župniku Rajku na pozivu, vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti po prvi put u Stocu u kraju svojih pradjedova i na kraju „Lijepa naša“.

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva što je svijet skupa s nadbiskupom s oduševljenjem popratio i na kraju se i svijet uključio. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Poslije je svijet pošao u Stočana na ručak, a župnik je ugostio u župnoj kući nadbiskupa i svećenike.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"