Hercegovačko hodočašće na grob bl. kardinala Alojzija Stepinca, 3. ožujka 2018.U subotu, 3. ožujka 2018. u „Godini Alojzija Stepinca“ naše hercegovačke biskupije Mostarsko-Duvanjska i Trebinjsko-Mrkanska, s 30-ak autobusa i 1.500 vjernika, hodočastile su u zagrebačku katedralu na grob bl. kardinala Alojzija Stepinca, na čelu s našim biskupom Ratkom Perićem, u organizaciji don Željka Majića, generalnog vikara.

U ovo velebno hodočašće uključila se i naša župa Stolac na čelu s našim Dumom, s 3 autobusa i 150 hodočasnika među kojima je bio i naš župni Folklor u narodnim nošnjama.

S petka na subotu točno u ponoća svi smo se, skupa s vozačima autobusa, okupili u našu župnu crkvu gdje nam je Dumo dao potrebite upute s pregledom čitavog putovanja, zatim je uslijedila prozivka po autobusima, zajednička fotografija pred oltarom, blagoslovna molitva za sretan put i krenuli smo iz Stoca. Putovanje je vrlo ugodno i zanimljivo, ispunjeno razgovorom, molitvom i pjesmom, a dumo Rajko i sestra Alojzija stalno se izmjenjuju iz autobusa u autobus, kako bi u svakom autobusu bila lijepa atmosfera i kako bismo se svi osjećali zadovoljno i lijepo.

Do Zagreba se zaustavljamo na dva odmorišta Krka i Janče i u 10,00 sati stižemo pred zagrebačku katedralu gdje nas dočekuju naši Stočani nastanjeni u Zagrebu. Tu je i naš bogoslov Stanko koji odmah odlazi s Folklorašima u Bogosloviju na oblačenje narodne nošnje, a ostali hodočasnici pomalo ulaze u katedralu na pokorničko bogoslužje i sv. ispovijed. Uskoro dolazi u Folkor u narodnim nošnjama, momci s tablom župe Stolac stoje na platou pred katedralom, slijedi slikanje, pitanje, razgovor, pristupaju i novinari raznih crkvenih i svjetovnih medija, dajemo intervjue, razgovaramo, predstavljamo se i za župnom tablom svi ulazimo u katedralu. Naš Stanko pred nama, zauzesmo prikladno mjesto s desne strane glavnog oltara, stadosmo u redove za sv. ispovijed, ispovijedaju se i folkloraši i na kraju se svi pomorismo s Bogom u skrušenoj ispovijedi, časna Alojzija ostade s nama a Dumo ode da se pripremi za koncelebraciju.

Točno u 11,30 sati zazvoniše katedralna zvona i iz sakristije kroz crkvu na glavni oltar izlaze koncelebranti predvođeni našim biskupom Ratkom, u pratnji je uime kardinala Bozanića pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, koji je 2010. u Stocu predvodio Ilindansko slavlje, zatim zagrebački kanonik naše gore list mons. Stjepan Kožul i naš gen. vikar don Željko, u koncelebraciji je i naš dumo Rajko s ostalih tridesetak hercegovačkih svećenika koji su svoja hodočašća doveli u Zagreb. Na početku sv. Mise biskup Šaško uime kardinala Bozanića pozdravlja bikupa Ratka, svećenike i sav hercegovački puk koji je dobro popunio katedralu skupa s našim zemljacima iz Zagreba. Biskup Ratko otpozdravlja i zahvaljuje kardinalu na prijemu i srdačnoj dobrodošlici. Biskup Ratko započinje sv. Misu, a mi svi držimo u rukama prospekte pripravljene za ovu zgodu i sudjelujemo u sv. Misi molitvom i pjesmom. U Misi poslužuju, čitaju i predmole naši bogoslovi.

Biskup je održao prikladnu i zapaženu polsatnu propovijed vodeći nas kroz 14 postaja Isusova križnog puta, u koje je vješto utkao ovozemaljski život blagopokojnog kardinala Stepinca. Propovijed je pažljivo slušana i poslije vrlo lijepo komentirana. Pod sv. Misom svi smo se pričestili. Na kraju sv. Mise gen. vikar sve pozdravlja, svima zahvaljuje i završne točke ovoga slavlja svima objavljuje, molitva na grobu kardinalovu i njemu i za njega da bude proglašen svetim, molitva Hrvata katolika, Lijepa naša, Tebe Boga hvalimo i završni blagoslov.

Poslije sv. Mise zajednički obilazimo zavjet oko Stepinčeva groba, zajednička pjesma i osobna molitva, a onda Dumo predmoli Očenaš za čitavu našu župu, sve naše župljane i sve nas nazočne i na kraju nam svima daje blagoslov po zagovoru blaženoga Alojzija. Izlazimo iz katedrale, opet nas čekaju naši zagrebački Stočani, mnogi prijatelji i poznanici. Te opet slikanje, razgovor, pitanje. Uhvatismo se svi u veliki krug, najprije Folklor, a onda svi mi uokolo i krenuše pjesme: korizmene, Gospine, euharistijske…., pjeva se iza svih naramica, ali samo duhovne pjesme kakve dolikuju svetom korizmenom vremenu jer Hercegovina drži do korizmenih običaja.

Dumo nam svima dade sat i pol slobodnog vremena za kavu i osvježenje, što smo svi dobro iskoristili i točno u 15,00 s. svi pred katedralom, evo i autobusa, pozdravljamo se s prijateljima koji su nas ispratili i na Mirogoj na grob pokojnog predsjednika Tuđmana, gdje nalazimo župljane Studenaca s don Ivom na čelu, predstavnici naše župe pale veliku svijeću s hrvatskom trobojnicom i natpisom Stolac-Predsjedniku, zapjevasmo pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, Molitva za pokojnog Predsjednika i sve poginule hrvatske branitelje te molitva za sretan povratak u Stolac, slikanje, pozdravismo se s našim bogoslovom Stankom, u autobuse i na Autocestu.

Jesmo umorni, ali beskrajno zadovoljni i sretni što smo sve ovo lijepo doživjeli. Usput vrlo lijepi komentari, opet molitva i pjesma, osvježismo se fino na dva odmorišta Macola i Mosor, bez problema prođosmo i granicu i u 1,30 s. stigosmo sretno u Stolac. Naš Marko Raguž - Sliko sve lijepo zabilježi fotoaparatom da se ne zaboravi, a Dumo uime svih nas zahvali dobrom Bogu na svim dobročinstvima koja nam je, po zagovoru blaženoga Alojzija, udijelio na ovom nezaboravnom hodočašću i na sretnom povratku svojim kućama.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"