Uskrs u Stocu, 1. travnja 2018.Najveća svetkovina u godini Uskrs u Stocu je proslavljen vrlo lijepo i svečano. Stolački vjerni puk ispunio je župnu crkvu sv. Ilije Proroka do posljednjeg mjesta, a tako i plato pred crkvom.

Svečanu sv. Misu u 11,00 sati predvodio je, u koncelebraciji stolačkog župnika don Rajka, mons. Martin Vidović, niniski nadbiskup naslovnik, uz asistenciju velikog broja ministranata. Oko oltara natiskala se djeca, koja uvijek Dumu spremno poslušaju kad ih pozove da dođu oko oltara, jer su oni najljepša ikebana koja može u svečanim Misama zakititi oltar i crkvu.

Crkveno pjevanje s kora predvodio je Veliki zbor „Mladi“, a sva crkvena zajednica je glasno i skladno molila i pjevala. Nadbiskup je održao lijepu i prikladnu propovijed na temelju misnih čitanja s uskrsnom porukom, a nakon propovijedi krstio je maloga Nikolu Marića, čiji su ga roditelji pozvali za ovu prigodu u Stolac. Pod sv. Misom čitali su mladi iz naše župe. Dumo je nakon župnih oglasa objavio kako je danas po ustaljenom običaju trebala biti čitana čestitka našega biskupa Ratka, ali kako nam je danas misno slavlje predvodio i pastirsku riječ uputio nadbiskup Martin, čestitka našega biskupa bit će pročitana sutra u Uskrsni ponedjeljak pod pučkom sv. Misom u 11,00 sati, a onda na kraju župnik je u ime svoje, u ime brojnih čestitara župljana i prijatelja iz Domovine i svijeta koji su ovih dana čestitali, te u ime župnih časnih sestara Slave i Alojzije svemu okupljenom puku čestitao Uskrs, na što je sva crkva u jedan glas odgovorila: Hvala, također!

Poslije sv. Mise, na poziv Dumin, narod se zadržao na vanjskoj natkrivenoj pozornici jer je padala kiša pa nije zajedništvovanje moglo biti pred crkvom, ali kiša nije omela okupljeni puk da se zadrži u prijateljskom razgovoru i čestitanju uz čašicu pića i uskrsna jaja. A onda se zaorila pjesma, muški i ženski bećarci, te lijepe pučke narodne pjesme, predvođene domaćim Folklorom, pjesma je odlijegala čitavim Stocem, baš lijepo kao u prošla dobra, stara vremena. Poslije je svijet pošao na zajednički obiteljski ručak, a župna su zvona još jedanput oglasila radost Uskrsa u Stocu. Sve ove svete dane Velikoga tjedna i Uskrsa popratio je lijepim fotografijama Foto-Studio-Raguž iz Stoca.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"