Sveti Ilija u Stocu 2018. i blagoslov prije sv. Mise na „Trgu sv. Ilije Proroka“Na Ilindan, 20. srpnja u 11,00 sati vjerni puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. Tomislavom Rogićem, biskupom šibenskim, koji je predvodio misno slavlje uz 20-ak svećenika koncelebranata.

Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije Proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip izliven u bronci, visok je 3,5 m., a rad je ak. kipara Kuzme Kovačića. Poslije molitve i blagoslova „Urbi et orbi – Gradu i svijetu“ svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ predvodio je liturgijsko pjevanje.

Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio biskupa predvoditelja, koji je preko svojih pradjedova porijeklom iz ovih krajeva, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali umjetničku sliku akad. slikara Tonija Zloje, akril na platnu „Radimlja kroz stoljeća“, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk.

Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave, te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali bogoslovi i mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom i časnim sestrama Alojzijom i Slavom iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika.

Na kraju sv. Mise, kako župnik don Rajko ove godine obilježava 40.-tu obljetnicu svoga svećeništva 1978.-2018. uime nazočnih svećenika i vjernika pozdravio ga je i čestitao don Ivan Marčić domaći sin, zatim ga je uime stolačkog Folklora, svih mladih i čitave župe Stolac, pozdravio i čestitao Nikola Vujnović, predsjednik društva, a mladi su župniku zapjevali čestitarske pjesme i darovali mu misnicu uz buket cvijeća s brojem 40, poslije je don Ivan najavio da će ministranti kroz narod pronijeti i podijeliti župnikove spomen-sličice, a sve nazočne župnik će počastiti pred crkvom prigodnom zakuskom. Slavljenik je na kraju zahvalio dobrom Bogu na daru svećeništva i 40 godina svećeničkog služenja, a svim čestitarima zahvalio na čestitkama, darovima i dobrim željama. Nakon svega i biskup je čestitao župniku svećenički jubilej, a onda je slijedila biskupova završna riječ, u kojoj je zahvalio župniku Rajku na pozivu, biskupu Ratku na dopuštenju, vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti po prvi put u Stocu gdje se osjećao zaista kao svoj među svojima i na kraju „Lijepa naša“.

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva što je svijet skupa s biskupom s oduševljenjem popratio. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Poslije je svijet pošao u Stočana na ručak, a župnik je ugostio u župnoj kući biskupa, svećenike i uzvanike. Sav ovaj događaj popratio je Foto studio „Raguž“ Stolac.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"