Stočani u posjeti župi Vinjani kod Imotskoga 2018.HKUD „Stolac“ iz Stoca sa svojim župnikom don Rajkom, na poziv vinjanskoga župnika fra Josipa Sušića posjetili smo župu Vinjane u nedjelju, 21. listopada 2018. Iz Stoca smo krenuli, nas 35, u nedjelju ujutro u 9,00 s. autobusom, poslije rane sv. Mise.

Putujemo preko Čapljine, Ljubuškoga i Gruda, usput dobra atmosfera, mladenačko raspoloženje. Na granici u Vinjanima nema puno zastoja, redovita rutinska kontrola i ulazak u Hrvatsku, tu nas čeka, poslana od župnika fra Josipa, župljanka Vinjana Jelena sa svojim društvom i autom pred nama do crkve sv. Ante u Gornjim Vinjanima gdje će biti slavljena sv. Misa u 11,00 sati. Dolazimo malo prije 11,00, tu nas srdačno dočekuju predstavnici župe i upućuju u crkvu gdje već župnik ima neke župne napomene.

Stočani u posjeti župi Vinjani kod Imotskoga 2018.Narod je dobro popunio crkvu, a ima ih i pred crkvom. Nas u klupama pred oltarom čeka mjesto, Emma sjeda za orgulje, Matea uzima u ruke note, Željo nas raspoređuje u klupe, čitači Marko i Mirko uzimaju čitanja, Matej i Veronika pripremaju molitvu vjernika, a Ivan i Ivana unose sliku Stoca koju ćemo na kraju Mise darovati mjesnom župniku. Naš Dumo odlazi u sakristiju gdje se priprema za sv. Misu. U 11,00 sati zazvoniše župna zvona, procesija iz sakristije s ministrantima i dvojicom svećenika mjesnim i našim župnikom krenu prema oltaru, a mi zapjevasmo ulaznu pjesmu: Spasitelju dobri Isukrste, prihvati čitava crkva, veličanstven ulaz. Naš župnik predslavi sv. Misu u koncelebraciji mjesnog župnika fra Josipa i započinje misno slavlje. Na početku Dumo sve srdačno pozdravlja, te preko nas folkloraša, koji smo ujedno i članovi Mješovitog stolačkog župnog zbora „Mladi“, prenosi pozdrave svih Stočana, čitave župe i cijele Hercegovine, što su nazočni prihvatili s velikim oduševljenjem i pljeskom. Zatim zahvaljuje župniku i njegovu zboru na pozivu, jer je ovo uzvratna posjeta Stočana Vinjanima. Naime vinjanski zbor sa svojim župnikom gostovao je u Stocu, u subotu, 1. rujna o. g., gdje nam je svima bilo lijepo i ugodno i tada se rodila ideja da i Stočani uzvrate posjetu Vinjanima i to se na poziv domaćeg župnika fra Josipa danas i dogodilo. Nakon uvodnih pozdrava Dumo započinje sv. Misu i sve okupljene poziva na iskreno i skrušeno kajanje. Pod Misom naši mladi čitaju misna čitanja i predmole molitvu vjernika, a Dumo je nakon Evanđelja održao vrlo lijepu i prikladnu propovijed što je okupljeni puk pažljivo pratio i lijepo prihvatio.

Stočani u posjeti župi Vinjani kod Imotskoga 2018.Na kraju Mise fra Josip sve pozdravlja i svima zahvaljuje, a posebno zahvaljuje našemu župniku na predvođenju sv. Mise i lijepoj propovijedi, te najavljuje naš nastup poslije sv. Mise u župnom dvorištu. I naš Dumo na kraju zahvaljuje svima na lijepom sudjelovanju u sv. Misi, a župniku i župljanima na prijateljskom i srdačnom dočeku, pa uime ovog lijepog druženja evo jedna slika grada Stoca s posvetom i pečatom, koja će resiti stan vašega župnika, a sve nas podsjećati na ova dva prekrasna druženja u Stocu i u Vinjanima. Na kraju Mise svi zajedno zapjevasmo: Zdravo Djevo Kraljice Hrvata, a domaćini nas nagradiše dugim i prijateljskim pljeskom.

Stočani u posjeti župi Vinjani kod Imotskoga 2018.Poslije sv. Mise pred crkvom srdačna rukovanja, pitanja, čestitanja, upoznavanja, baš lijep i prijateljski ambijent, a onda krenusmo s folklornim nastupom u pjesmi, bećarcima, kolu i lindži, na opće zadovoljstvo svega nazočnog puka. Na kraju pojedinačna i zajednička slikanja, u autobus i posjet župnoj crkvi sv. Roka u Donjim Vinjanima. U crkvi župnik izreče nekoliko riječi o crkvi i župi, pjesma, molitva i u dvoranu, kad tamo ugodno iznenađenje, na velikoj ploči stoji natpis: „Dobro nam došli dragi Stočani!“, onda i mi bećarac: „Sva smo mjesta obišli do Srijema, od Vinjana ljepšeg mjesta nema“. Opet smjeh, slikanje, čašćenje, darovi, pjesma, raspoloženje, ma divota!

Stočani u posjeti župi Vinjani kod Imotskoga 2018.Idemo u autobus i u restoran „Zdilar“ u Imotski na ručak, ručak bogat i obilat. Na početku pjesma: Danas smo sretni, pa blagoslov domaćeg župnika, dođoše nam i dvojica fratara iz samostana u Imotskom fra Zoran i fra Nediljko, baš lijepa i prijateljska atmosfera. Krenu i pjesma uz gitaru i gostiju i domaćih, kao da smo uvijek zajedno, na kraju kolači, pjesma: Kriste u Tvoje ime i zahvala našega župnika, najprije dobrom Bogu, pa domaćinima i polazak na dva jezera Crveno i Modro, turistička atrakcija imotskoga kraja. Domaći župnik pozvao profesora povijesti i zemljopisa gosp. Dragutina da nam priča o jezerima, Imotskom i čitavom kraju. Odličan sat iz povijesti i zemljopisa. Zatim odlazimo u imotsku župnu crkvu sv. Franje, molitva, pjesma, razgledanje znamenitosti po crkvi pa na piće u obližnji restoran i tu smo uz čašćenje i ugodan razgovor obilježili 16.-tu obljetnicu našega HKUD-a, osnovani smo 20. listopada 2002. Poslije osvježenja obilazimo grad, a s nama je stalno župnikova desna ruka mladić Josip koji dobro pazi da što bitno ne preskočimo. Poslije obilaska centra grada uz slikanje i lijepe komentare dolazimo do autobusa i u 18,00 sati krećemo prema Stocu.

Stočani u posjeti župi Vinjani kod Imotskoga 2018.Uz molitvu, ugodno putovanje, lijepe komentare, pjesmu i šalu dođosmo u Stolac u 20,00 sati. Odmah naš Dumo nazva župnika fra Josipa u Vinjane i srdačno mu zahvaljuje na svemu dobru što su nam ga danas iskazali on i njegovi župljani. Bogu hvala na ovom nezaboravnom prijateljskom susretu, a sve ovo lijepo i stručno zabilježiše foto-aparatom i kamerom naši prijatelji Josip i Boško.

FOTOGALERIJA

vinjani01.jpg vinjani02.jpg vinjani03.jpg

vinjani04.jpg vinjani05.jpg vinjani06.jpg

vinjani07.jpg vinjani08.jpg vinjani09.jpg

vinjani10.jpg vinjani11.jpg vinjani12.jpg

vinjani13.jpg vinjani14.jpg vinjani15.jpg

vinjani16.jpg vinjani17.jpg vinjani18.jpg

vinjani19.jpg vinjani20.jpg vinjani21.jpg

vinjani22.jpg vinjani23.jpg vinjani24.jpg

vinjani25.jpg vinjani26.jpg vinjani27.jpg

vinjani28.jpg vinjani29.jpg vinjani30.jpg

vinjani31.jpg vinjani32.jpg vinjani33.jpg

vinjani34.jpg vinjani35.jpg vinjani36.jpg

vinjani37.jpg vinjani38.jpg vinjani39.jpg

vinjani40.jpg vinjani41.jpg vinjani42.jpg

vinjani43.jpg vinjani44.jpg vinjani45.jpg

vinjani46.jpg vinjani47.jpg vinjani48.jpg

vinjani49.jpg vinjani50.jpg vinjani51.jpg

vinjani52.jpg vinjani53.jpg vinjani54.jpg

vinjani55.jpg vinjani56.jpg vinjani57.jpg

vinjani58.jpg vinjani59.jpg vinjani60.jpg

vinjani61.jpg vinjani62.jpg vinjani63.jpg

vinjani64.jpg vinjani65.jpg vinjani66.jpg

vinjani67.jpg vinjani68.jpg vinjani69.jpg

vinjani70.jpg vinjani71.jpg vinjani72.jpg

vinjani73.jpg vinjani74.jpg vinjani75.jpg

vinjani76.jpg vinjani77.jpg vinjani78.jpg

vinjani79.jpg vinjani80.jpg vinjani81.jpg

vinjani82.jpg vinjani83.jpg vinjani84.jpg

vinjani85.jpg vinjani86.jpg vinjani87.jpg

vinjani88.jpg vinjani89.jpg vinjani90.jpg

vinjani91.jpg vinjani92.jpg vinjani93.jpg

VIDEO