Stočani u posjeti Zagrebu, 23. i 24. veljače 2019.Na poziv, našeg domaćeg stolačkog sina don Tihomira Šutala, provincijala Salezijanaca sa sjedištem u Zagrebu, HKUD „Stolac“ iz Stoca sa svojim župnikom don Rajkom, posjetili smo Zagreb, u subotu i nedjelju, 23. i 24. veljače 2019.

Krenuli smo autobusom nas 58 u subotu, 23. veljače iz Stoca u 5,00 sati ujutro. Na Bijači ulazimo na autocestu, a na granici u Dusini, nema zadržavanja, putovanje ugodno i lijepo, malo nas je bura usporila, ali bez problema.

U Zagreb stižemo u 15,30 sati i odmah krenusmo na Mirogoj na grob pokojnog Predsjednika dr. Franje Tuđmana. Tu nas čekaju naši domaćini don Tiho i bogoslov Stanko. Izlazimo iz autobusa, srdačno pozdravljanje i na Predsjednikov grob, Milja i Karla pale svijeću s hrvatskom trobojnicom i natpisom HKUD „Stolac“, don Tiho predmoli Očenaš… a don Rajko poziva Viktoriju započeti pjesmu „Lijepa naša zemljo Hrvatska“, fotografiranje i polazak prema Gornjem Gradu. U Palmotićevoj parkiramo autobus i na Gornji grad. Zaustavljamo se kod Gospe od Kamenitih vrata, zagrebačkog Gospina svetišta, tu se pomolismo za sve nas i čitavu našu župu, nakon molitve don Tiho ukratko iznosi povijest ovoga slavnoga Gospina svetišta, pjesma: Zdravo rajska Kraljice, slikanje i polazak dalje.

Stočani u posjeti Zagrebu, 23. i 24. veljače 2019.Dolazimo na Gornji Grad, tu nas čeka naš domaći sin Željko Raguž, zastupnik u Hrvatskom saboru, s njim se srdačno upitasmo i pozdravismo. Najprije odlazimo u crkvu sv. Marka, gdje nam ukratko don Tiho iznese bogatu povijest ove saborne i župne crkve. Monika započinje Gospinu pjesmu: O mila Majko, koju svi skupa zdušno zapjevasmo. Dumo predmoli Očenaš… i nad svima moli Božji blagoslov po zagovoru sv. Marka, zajedničko fotografiranje i upućujemo se prema Hrvatskom saboru, gdje nam je prijem i obilazak osigurao naš Željko Raguž.

Stočani u posjeti Zagrebu, 23. i 24. veljače 2019.Tu nas na ulazu čeka gostoprimljiva gđa. Sanja Šurina, koja će biti naša voditeljica kroz saborska zdanja. Na ulazu u Sabor redovita kontrola kod jako susretljivog saborskog osoblja, kojima naš Dumo daruje naše stolačke suvenire u znak gostoprimstva. Ulazimo u Malu sabornicu gdje nam, nakon uvodnih informacija i pozdrava gđe. Sanje, Željko drži povijesno predavanje o Hrvatskom saboru i čitavom zdanju. Dumo mu uime svih nas lijepo zahvaljuje. Sada nas preuzima gđa. Sanja, kojoj Dumo također zahvaljuje i obdaruje stolačkim suvenirima i monografijom, zapjevasmo hercegovačku pjesmu: Kamen, krš i maslina, neka malo Hercegovinom zamirišu saborske klupe. Obilazimo zatim Veliku sabornicu i sve saborske prostorije, svugdje slikanje i zajedničko i pojedinačno, a tko zna možda tko i od nas zasjedne u ove saborske klupe. Na izlazu iz Sabora slikamo se pred Hrvatskom vladom, a don Tiho nam pokazuje Grički top koji svaki dan puca točno u 12 sati, pokazuje nam i uspinjaču kojom ćemo se provozati nekom drugom zgodom. Krećemo prema zagrebačkoj katedrali na grob bl. kardinala Alojzija Stepinca.

Stočani u posjeti Zagrebu, 23. i 24. veljače 2019.U katedrali uzimamo kardinalove sličice i molimo molitvu za proglašenje svetim, a na kraju nas Dumo sve blagoslivlje i nas i čitavu našu župu po zagovoru blaženoga Alojzija. Pred katedralom slikanje i polazak prema autobusu. Sada se upućujemo prema City centru gdje ćemo imati susret sa svojom rodbinom i našim studentima u Zagrebu. Dumo daje sat i pol slobodna vremena.

Poslije susreta u City centru polazimo autobusom prema crkvi Sveta Mati Slobode. Tu nas u 20 sati dočekuju domaćini Salezijanci, te župljani i prijatelji koji će nas primiti na prenoćište. Sa svima se srdačno pitamo, a oni nam pripremiše bogatu zajedničku večeru. Na početku naš Dumo sve pozdravlja, svima zahvaljuje, izražava uzajamnu radost povodom ovoga susreta, pjesma: Kriste u Tvoje ime, zatim Dumo blagoslivlje i nas i darove i sve one koji su pripremili i koji će nas primiti u svoje obitelji. Sada svi idemo u red, uzimamo tacne i stavlja što tko želi, nema čega nema, a piće je na stolovima. Poslije obilate večere Emma uzima gitaru, krenuše rodoljubne i duhovne pjesme, stvori se ugodna prijateljska atmosfera kao da smo vazda zajedno, na kraju se zapjevaše i bećarci i muški i ženski, a u nekih se zazrcališe oči od suza radosnica. Poslije dobra raspoloženja, u 21,30 sati naš voditelj Željo raspoređuje nas kod domaćina na prenoćište. Dumo iznosi sutrašnji nedjeljni protokol: svi u 10,30 sati pred crkvu, oblačenje nošnje i u 12 sati sv. Misa u crkvi Sveta Mati Slobode. U obiteljima je bilo predivno, svi su nas tako lijepo primili i prihvatili da je to milina, a neki od naših odoše kod svoje rodbine i prijatelja po Zagrebu.

Stočani u posjeti Zagrebu, 23. i 24. veljače 2019.Nedjelja jutro, svi dolazimo na vrijeme pred crkvu u 10, 30 sati, oblačenje narodne nošnje u određenim prostorijama, sve spremno. Dolazi do nas župnik don Danijel Vidović, uvodi nas u crkvu, daje nam pripremljeno mjesto uz oltar, Anđela sjeda za sintisajzer, Emma uzima dirigentsku palicu, Željo raspoređuje pjevače po glasovima, Zora dijeli prospekte, čitači Marko i Matej uzimaju misna čitanja, Ante i Veronika Molitvu vjernika, a naš Dumo priprema se za sv. Misu. Naroda puna crkva, preko 1.500 vjernika, uglavnom mladih, odmah se vidi kako naši iz Hercegovine, ali i drugi pripremaju mobitele kako bi sve ovo lijepo snimili, uslikali i ovjekovječili sebi i svojima za trajnu uspomenu. U 12 sati zazvoniše zvona, ulazi svečana procesija iz sakristije na oltar: križ, svijeće, ministranti, don Tihomir, provincijal, don Danijel Vidović, župnik, pater Nikola Stanković, naš Dubravac i naš Dumo kao predvoditelj misnoga slavlja. Procesiju vodi i obredima ravna naš Stanko. Mi zapjevasmo ulaznu pjesmu: „Uđite s hvalama“, a prihvati čitava crkva, ma divota! Nakon pjesme župnik don Danijel pozdravlja naš Folklor koji je ujedno i župni zbor, pozdravlja našega Dumu i zahvaljuje mu, a narod odgovara spontanim i srdačnim pljeskom.

Stočani u posjeti Zagrebu, 23. i 24. veljače 2019.Dumo započinje sv. Misu, uzvraća župniku na pozdravima, te pozdravlja uime svih nas, čitave stolačke župe i cijele Hercegovine sve nazočne na sv. Misi, zahvaljuje župniku na pozdravu, a don Tihomiru na pozivu i dobru domaćinstvu, a čitavom se crkvom prolomi prijateljski pljesak kao znak srdačne dobrodošlice. Zatim Dumo pozdravlja patra Nikolu, koji je bio njegov odgojitelj u Sjemeništu u Dubrovniku i sve poziva na sabranost i kajanje i započinje sv. Misa. Pod sv. Misom čitaju naši mladi, a don Tiho navješćuje Evanđelje. Don Rajko drži vrlo prikladnu i zapaženu propovijed koja se pažljivo slušala i dobro pratila. Molitvu vjernika također predmole Stočani. Pod sv. Misom dosta se svijeta pričestilo, a na kraju župnik Danijel moli blagoslovnu molitvu i blagoslivlje okupljeni puk. Dumo na kraju sv. Mise zahvaljuje svima na lijepom sudjelovanju u sv. Misi, mladi Stočani Ivan i Petra pristupaju s darovima, a Dumo predaje sliku Stoca don Tihomiru u znak zahvalnosti, a župniku Danijelu predaje vrećicu sa stolačkim rekvizitima, a posebno rakiju domaću lozu iz murvove bačve koja liječi 24 bolesti, patru Nikoli zahvaljuje na koncelebraciji, a našemu Stanku na lijepo vođenim ceremonijama i na kraju Dumo sve poziva da ostanu na folklornom programu koji će izvesti naše stolačko društvio odmah poslije sv. Mise. Na kraju Mise svi zajedno zapjevasmo: Zdravo Djevo i redamo se ispred oltara za nastup.

Stočani u posjeti Zagrebu, 23. i 24. veljače 2019.Izlazi naša Antea za ambon, pozdravlja cijenjeni skup, predstavlja naše društvo i najavljuje duhovno-kulturni program odmah poslije sv. Mise, uz napomenu da smo pripremili bogat program s pjesmama, bećarcima, kolom i lindžom za vani pred crkvom, ali zbog hladnoće, održat ćemo bogat kulturno-duhovni program prilagođen crkvenom prostoru kroz pozdravne, crkvene i rodoljubne pjesme te stolačku himnu, a za vani ostavili smo ipak lindžu i bećarac. Kreće program našega društva. Narod oduševljeno prati program, u mnogih suze u očima, snimaju mobitelima, foto-aparatima i na kraju dugi i srdačni pljesak svega okupljenoga puka.

Stočani u posjeti Zagrebu, 23. i 24. veljače 2019.Izlazimo iz crkve, pa pred crkvom lindžo, Ica lijericu, a Kićo komandu, a narod pljesak u ritmu, nema ga tko nije radostan, zatim krenuše hercegovački bećarci muški, pa ženski, a sve to okupljeni puk nagradi dugotrajnim pljeskom. Poslije slijedi presvlačenje pa obilan ručak u župnoj dvorani. Dumo predmoli molitvu i blagoslivlje sve nas, hranu, domaćine koji su pripremili i započe zajednička gozba. Poslije gozbe, molitva, don Rajko uime svih nas zahvaljuje dobrom Bogu na svim darovima, a domaćinima i don Tihi na ovom nezaboravnom susretu.

Stočani u posjeti Zagrebu, 23. i 24. veljače 2019.Zatim u autobus i na Jarun na zajedničku kavu u kafić „Roko“ kojega drži naš zemljak Miro Pavlović. U 17 sati, ponovno smo u autobusu, Dumo uime svih nas zahvaljuje don Tihomiru na izvrsnom domaćinstvu, vozačima na dobroj vožnji, prijatelju Josipu na snimanju i slikanju da ovo sve ostane trajno zabilježeno i ovjekovječeno i don Tiho na kraju zahvaljuje svima nama, a posebno našem Dumi na ovoj lijepoj suradnji. Dumo predmoli Očenaš… i blagoslivlje putovanje na koje krenusmo iz Zagreba prema Stocu u 17 sati. U autobusu dobra atmosfera, a i ne bila nakon ovako bogatog i lijepog vikenda. U Stolac dođosmo u ponedjeljak u 1,00 sat ujutro. Lijepo i nezaboravno, Bogu hvala! Dumo odmah nakon dolaska nazva don Tihu i sve prijatelje po Zagrebu i svima uime svih nas srdačno zahvali i svima poruči, kad se god kome pruži prilika doći u Stolac, svima su vam vrata naše župe i naših srdaca širom otvorena. I ovoga puta smo na najbolji mogući način u Zagrebu predstavili našu župu i naš grad kroz kulturnu baštinu Hrvata stolačkoga kraja.

FOTOGALERIJA

zagreb_001.jpg zagreb_002.jpg zagreb_003.jpg

zagreb_004.jpg zagreb_005.jpg zagreb_006.jpg

zagreb_007.jpg zagreb_008.jpg zagreb_009.jpg

zagreb_010.jpg zagreb_011.jpg zagreb_012.jpg

zagreb_013.jpg zagreb_014.jpg zagreb_015.jpg

zagreb_016.jpg zagreb_017.jpg zagreb_018.jpg

zagreb_019.jpg zagreb_020.jpg zagreb_021.jpg

zagreb_022.jpg zagreb_023.jpg zagreb_024.jpg

zagreb_025.jpg zagreb_026.jpg zagreb_027.jpg

zagreb_028.jpg zagreb_029.jpg zagreb_030.jpg

zagreb_031.jpg zagreb_032.jpg zagreb_033.jpg

zagreb_034.jpg zagreb_035.jpg zagreb_036.jpg

zagreb_037.jpg zagreb_038.jpg zagreb_039.jpg

zagreb_040.jpg zagreb_041.jpg zagreb_042.jpg

zagreb_043.jpg zagreb_044.jpg zagreb_045.jpg

zagreb_046.jpg zagreb_047.jpg zagreb_048.jpg

zagreb_049.jpg zagreb_050.jpg zagreb_051.jpg

zagreb_052.jpg zagreb_053.jpg zagreb_054.jpg

zagreb_055.jpg zagreb_056.jpg zagreb_057.jpg

zagreb_058.jpg zagreb_059.jpg zagreb_060.jpg

zagreb_061.jpg zagreb_062.jpg zagreb_063.jpg

zagreb_064.jpg zagreb_065.jpg zagreb_066.jpg

zagreb_067.jpg zagreb_068.jpg zagreb_069.jpg

zagreb_070.jpg zagreb_071.jpg zagreb_072.jpg

zagreb_073.jpg zagreb_074.jpg zagreb_075.jpg

zagreb_076.jpg zagreb_077.jpg zagreb_078.jpg

zagreb_079.jpg zagreb_080.jpg zagreb_081.jpg

zagreb_082.jpg zagreb_083.jpg zagreb_084.jpg

zagreb_085.jpg zagreb_086.jpg zagreb_087.jpg

zagreb_088.jpg zagreb_089.jpg zagreb_090.jpg

zagreb_091.jpg zagreb_092.jpg zagreb_093.jpg

zagreb_094.jpg zagreb_095.jpg zagreb_096.jpg

zagreb_097.jpg zagreb_098.jpg zagreb_099.jpg

zagreb_100.jpg zagreb_101.jpg zagreb_102.jpg

zagreb_103.jpg zagreb_104.jpg zagreb_105.jpg

zagreb_106.jpg zagreb_107.jpg zagreb_108.jpg

zagreb_109.jpg zagreb_110.jpg zagreb_111.jpg

zagreb_112.jpg zagreb_113.jpg zagreb_114.jpg

zagreb_115.jpg zagreb_116.jpg zagreb_117.jpg

zagreb_118.jpg zagreb_119.jpg zagreb_120.jpg

zagreb_121.jpg zagreb_122.jpg zagreb_123.jpg

zagreb_124.jpg zagreb_125.jpg zagreb_126.jpg

zagreb_127.jpg zagreb_128.jpg zagreb_129.jpg

zagreb_130.jpg zagreb_131.jpg zagreb_132.jpg

zagreb_133.jpg zagreb_134.jpg zagreb_135.jpg

zagreb_136.jpg

VIDEO