Veliki Četvrtak u Stocu 2019.I ove godine Veliki Četvrtak u Stocu proslavljen je vrlo dostojanstveno i svečano. Na početku sv. Mise u punu crkvu vjernika ušla je svečana procesija na čelu s križem, svijećama, ministrantima, ovogodišnjim Prvopričesnicima, bakljonošama, apostolima koji su predstavnici ovogodišnjih maturanata i župnikom.

Ulaz procesije pratili su prikladnom pjesmom crkveni pjevači s kora predvođeni djevojačkom skupinom „Angelus“. Na početku je župnik don Rajko sve pozdravio i naglasio da se večeras spominjemo uspostave dvaju sakramenata sv. Euharistije i sv. Reda. Poslije evanđelja dumo je okupljenom puku uputio prigodnu propovijed, te rastumačio svu tajnu i poruku ove svete večeri.

Poslije je, po već ustaljenom običaju, oprao apostolima – ovogodišnjim maturantima noge, a potom su se okupljenom puku predstavili ovogodišnji Prvopričesnici, njih 22, 11 muških i 11 ženskih. Oni će po prvi put u svom životu primiti Prvu sv. Pričest na Mali Uskrs, 28. travnja ove godine. Nakon predstavljanja slijedila je Molitva vjernika, koju su izrekli naši Prvopričesnici. Na kraju sv. Mise dumo je svim Prvopričesnicima podijelio male kruščiće kao simbol Velikog Četvrtka i ustanovljenja sakramenta sv. Euharistije, nakon čega su i svi ministranti i apostoli dobili prigodne kruščiće. Poslije pričesti župnik je prenio Presveti Sakramenat na pokrajnji oltar uz pjesmu „Divnoj dakle“. U tišini i šutnji su se vjernici razišli svojim kućama, a crkva je za molitelje i dalje ostala otvorena. Apostoli su skupa sa svojim dumom navratili u Dvoranu za mlade na prigodno čašćenje.

Nakon obreda u župnoj crkvi u noći s Velikog Četvrtka na Veliki Petak, 18. i 19. travnja 2019. od 20,00 do 8,00 sati upriličeno je cjelonoćno dvanaestsatno klanjanje, koje su predvodili mladi iz župe. Klanjanje je organizirano poslije svečane sv. Mise Večere Gospodnje u crkvi na pokrajnjem malom oltaru sv. Josipa gdje je prenesen Presveti Oltarski Sakramenat. Najprije su pred Presveto klekli župnik i četiri ministranta, a onda su se svakih pola sata izmjenjivali mladi kao počasna straža. Klanjanje su do poslije ponoća predvodili ovogodišnji maturanti koji su bili pod sv. Misom u ulozi apostola i bakljonoša njih svega 16, zatim ostali mladi iz župe kako se tko ovih dana javljao, a svi obučeni u dolične tunike. Čitavu se noć izmjenjivao narod u crkvi klečeći i moleći u tišini za razne svoje potrebe. Dolazili su pojedinci, bračni parovi, čitave obitelji, razne skupine i grupice, razredi, a posebno su ugodno svojom aktivnošću i velikom posjećenošću iznenadili mladi iz župe. Ovo je zaista bila milosna noć za našu župu Stolac, u kojoj nam je sigurno dobri Bog podario mnoga dobra, na čemu smo mu posebno zahvalni. Posljednjih pola sata ujutro od 7,30 do 8,00 sati klanjanje su predvodili i završili dumo i ministranti.

Veliki Petak provodimo u molitvi i sabranosti u svojim obiteljima do poslijepodnevnih obreda, koji počinju u 15,00 sati.

veliki_cetvrtak_01.jpg veliki_cetvrtak_02.jpg veliki_cetvrtak_03.jpg

veliki_cetvrtak_04.jpg veliki_cetvrtak_05.jpg veliki_cetvrtak_06.jpg

veliki_cetvrtak_07.jpg veliki_cetvrtak_08.jpg veliki_cetvrtak_09.jpg

veliki_cetvrtak_10.jpg veliki_cetvrtak_11.jpg veliki_cetvrtak_12.jpg

veliki_cetvrtak_13.jpg veliki_cetvrtak_14.jpg veliki_cetvrtak_15.jpg

veliki_cetvrtak_16.jpg veliki_cetvrtak_17.jpg veliki_cetvrtak_18.jpg

veliki_cetvrtak_19.jpg veliki_cetvrtak_20.jpg veliki_cetvrtak_21.jpg

veliki_cetvrtak_22.jpg veliki_cetvrtak_23.jpg veliki_cetvrtak_24.jpg

veliki_cetvrtak_25.jpg veliki_cetvrtak_26.jpg veliki_cetvrtak_27.jpg

veliki_cetvrtak_28.jpg veliki_cetvrtak_29.jpg veliki_cetvrtak_30.jpg

veliki_cetvrtak_31.jpg veliki_cetvrtak_32.jpg veliki_cetvrtak_33.jpg

veliki_cetvrtak_34.jpg veliki_cetvrtak_35.jpg veliki_cetvrtak_36.jpg

veliki_cetvrtak_37.jpg veliki_cetvrtak_38.jpg veliki_cetvrtak_39.jpg

veliki_cetvrtak_40.jpg veliki_cetvrtak_41.jpg veliki_cetvrtak_42.jpg

veliki_cetvrtak_43.jpg veliki_cetvrtak_44.jpg veliki_cetvrtak_45.jpg

veliki_cetvrtak_46.jpg veliki_cetvrtak_47.jpg veliki_cetvrtak_48.jpg

veliki_cetvrtak_49.jpg veliki_cetvrtak_50.jpg veliki_cetvrtak_51.jpg

veliki_cetvrtak_52.jpg veliki_cetvrtak_53.jpg veliki_cetvrtak_54.jpg

veliki_cetvrtak_55.jpg veliki_cetvrtak_56.jpg veliki_cetvrtak_57.jpg

veliki_cetvrtak_58.jpg veliki_cetvrtak_59.jpg veliki_cetvrtak_60.jpg