Veliki Petak u Stocu, 19. travnja 2019.Veliki Petak i ove godine u Stocu je bio zaista veličanstven. Bog dao dan lijep i ugodan, pa su se obredi Velikog Petka mogli obaviti tradicionalno na stolačkom Križevcu. U 15,00 sati silni svijet, preko 2500 vjernika okupio se u i oko stolačke župne crkve sv. Ilije Proroka.

Na plato pred crkvom su u svečanoj procesiji u tišini kako i dolikuje Velikom Petku izišli iz crkve ministranti, apostoli, bakljonoše, pjevači, te župnik don Rajko obučeni u prikladno liturgijsko ruho. Župnik je na početku pozdravio čitav skup i rastumačio obrede dana, a potom je krenula veličanstvena procesija od župne crkve, pa kroz čitav grad do na brdo Križevac poviše Stoca. Mjesna policija je profesionalno odradila svoj posao u gradskom prometu.

Na čelo procesije stao je veliki križ kojega je nosio mladić-križonoša, praćen dvojicom bakljonoša ovogodišnjih stolačkih maturanata. Zatim su krenuli ministranti, njih preko trideset, pa školska djeca, mladi, majke i očevi s malom djecom, dvanaest apostola-ovogodišnjih stolačkih maturanata obučenih u nošnje iz apostolskih vremena, bakljonoše, zatim dumo, koji je prvi ponio ispred crkve veliki križ, veličine Isusovog križa na kome je Gospodin bio raspet, a onda su križ nosili apostoli naizmjence, zatim su krenuli pjevači svih stolačkih zborova i ostali puk Božji. Najprije smo zapjevali pjesmu: O Isuse daj da pjevam, pa Gospin plač, koji je pjevao čitav Božji puk, tako da je cijeli grad odlijegao od skladne i pobožne pjesme, ma divota!

Kad smo došli pod Križevac, dumo je započeo Križni put, pa od postaje do postaje u molitvi i pjesmi sudjelovao je čitav puk Božji. Zaista je bio nezaboravan prizor nepregledne procesije, koja se dostojno i pobožno kretala uz Križevac. Na Križevcu, kad je sav svijet izišao, župnik se prostro ničice po oltaru po staroj liturgijskoj praksi, a svi oko oltara klekli su, kao i sav puk koji je za to imao priliku i tako nekoliko trenutaka u šutnji razmišljali o svetim tajnama Velikog Petka. Zatim je počela služba riječi. Obredi Velikog Petka dijele se u tri djela: Služba riječi - pjevana Muka Isusova, Klanjanje križu – ljubljenje križa i Sv. Pričest. Sva tri dijela popraćena su od Božjega puka vrlo pobožno, dostojno i proživljeno. Bilo je zaista lijepo promatrati pobožni puk kako s velikom pažnjom i dubokom pobožnošću sluša Muku Isusovu, koja je bila pjevana sa svim potrebitim ulogama, kako pristupa s poljupcem Križu Isusovu i kako raskajan prilazi k stolu Kristovu primajući sv. Pričest. Psalam „Puče moj“ i pučku pjesmu „Poslušajte braćo mila“ pjevale su, za vrijeme ljubljenja križa, dvije djevojačke skupine „Vidoštačka kraljica“ i „Angelus“, potpomognuti muškim glasovima iz Velikog zbora, a za vrijeme dijeljenja sv. Pričesti, Gospin plač složno i lijepo pjevao je čitav okupljeni puk, predvođen Velikim zborom „Mladi“.

Poslije svečanih obreda, stolački vjerni puk razišao se u šutnji, kako je i predviđeno i vratio se svojim kućama obogaćen najvećim tajnama Velikog Petka. Križ se stavio na počasno mjesto u crkvi ukrašen svijećama, a Presveto je i dalje na pokrajnjem oltaru sv. Josipa. Mnogi su vjernici ostali u privatnoj molitvi dugo u noć pred svojim Spasiteljem. Župno osoblje je skupa s mladima i ministrantima poslije obreda pripremilo grob Isusov pred Glavnim oltarom u crkvi uz kojega sutra na Veliku Subotu Crkva ostaje čitav dan u molitvi i razmišljanju, a mi u Stocu imamo cjelodnevnu molitvu pred grobom Isusovim, predvođenu našim mladima.

veliki_petak_01.jpg veliki_petak_02.jpg veliki_petak_03.jpg

veliki_petak_04.jpg veliki_petak_05.jpg veliki_petak_06.jpg

veliki_petak_07.jpg veliki_petak_08.jpg veliki_petak_09.jpg

veliki_petak_10.jpg veliki_petak_11.jpg veliki_petak_12.jpg

veliki_petak_13.jpg veliki_petak_14.jpg veliki_petak_15.jpg

veliki_petak_16.jpg veliki_petak_17.jpg veliki_petak_18.jpg

veliki_petak_19.jpg veliki_petak_20.jpg veliki_petak_21.jpg

veliki_petak_22.jpg veliki_petak_23.jpg veliki_petak_24.jpg

veliki_petak_25.jpg veliki_petak_26.jpg veliki_petak_27.jpg

veliki_petak_28.jpg veliki_petak_29.jpg veliki_petak_30.jpg

veliki_petak_31.jpg veliki_petak_32.jpg veliki_petak_33.jpg

veliki_petak_34.jpg veliki_petak_35.jpg veliki_petak_36.jpg

veliki_petak_37.jpg veliki_petak_38.jpg veliki_petak_39.jpg

veliki_petak_40.jpg veliki_petak_41.jpg veliki_petak_42.jpg

veliki_petak_43.jpg veliki_petak_44.jpg veliki_petak_45.jpg

veliki_petak_46.jpg veliki_petak_47.jpg veliki_petak_48.jpg

veliki_petak_49.jpg veliki_petak_50.jpg veliki_petak_51.jpg

veliki_petak_52.jpg veliki_petak_53.jpg veliki_petak_54.jpg

veliki_petak_55.jpg veliki_petak_56.jpg veliki_petak_57.jpg

veliki_petak_58.jpg veliki_petak_59.jpg veliki_petak_60.jpg

veliki_petak_61.jpg veliki_petak_62.jpg veliki_petak_63.jpg

veliki_petak_64.jpg veliki_petak_65.jpg veliki_petak_66.jpg

veliki_petak_67.jpg veliki_petak_68.jpg veliki_petak_69.jpg

veliki_petak_70.jpg veliki_petak_71.jpg veliki_petak_72.jpg

veliki_petak_73.jpg veliki_petak_74.jpg veliki_petak_75.jpg

veliki_petak_76.jpg veliki_petak_77.jpg veliki_petak_78.jpg

veliki_petak_79.jpg veliki_petak_80.jpg veliki_petak_81.jpg

veliki_petak_82.jpg veliki_petak_83.jpg veliki_petak_84.jpg

veliki_petak_85.jpg veliki_petak_86.jpg veliki_petak_87.jpg

veliki_petak_88.jpg veliki_petak_89.jpg veliki_petak_90.jpg

veliki_petak_91.jpg veliki_petak_92.jpg veliki_petak_93.jpg

veliki_petak_94.jpg veliki_petak_95.jpg veliki_petak_96.jpg