Župu Stolac posjetili župnik, đakon i župljani župe sv. Josipa Radnika Gajnice-Zagreb  2019.U nedjelju, 26. svibnja 2019. stolačku župu sv. Ilije Proroka posjetili su jednim autobusom od 50-ak hodočasnika župnik, đakon i župljani župe sv. Josipa Radnika Gajnice-Zagreb. Župnik vlč. Ljubo Vuković u dogovoru sa svojim župljanima i našim zemljakom đakonom Božom Šutalom s Dubrave, a nastanjenim u Zagrebu, odlučio je ove godine posjetiti župu Stolac u Trebinjskoj biskupiji.

Posjet je stolačkom župniku predložio naš Božo, a dumo je posjet objeručke prihvatio. Zagrepčani su došli danas u nedjelju u 12,00 sati u stolačku župnu crkvu gdje ih je srdačno primio župnik don Rajko i izrazio im srdačnu dobrodošlicu.

U crkvi su se svi skupa pomolili pred Presvetim te po zagovoru sv. Ilije primili blagoslov od Gospodina. Župnik im je ukratko predstavio povijest stolačke župe i predstavio im sve znamenitosti Stoca od prije 15 tisuća godina pa sve do danas, što su gosti s velikim zanimanjem poslušali. Nakon posjete crkvi obišli su znamenitosti u župnom dvorištu: kip sv. Ilije, Spomenik žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata, Gospinu špilju, te Muzej i Galeriju.

Poslije su svi, na poziv našega župnika, navratili u Dvoranu za mlade koja se nalazi u sastavu Pastoralnog centra stolačke župe gdje su se malo osvježili i počastili, uz dobru stolačku lozu, te dva autohtona stolačka vina žilavku i blatinu i osvježavajuće sokove. Naše stolačko Folklorno društvo se upravo nalazilo u dvorani na svojoj redovitoj nedjeljnoj probi, pa su goste iz Zagreba dočekali lijepim autohtonim stolačkim narodnim pjesmama, bećarcima muškim i ženskim, stolačkom himnom i na kraju nekoliko svatovskih pjesama, na što su gosti ugodno iznenađeni uzvratili burnim pljeskom. Nakon srdačnog dočeka domaćina i gosti su uzvratili zagorskom pjesmom „Za svaku dobru reč“, te od domaćina bili nagrađeni dugim prijateljskim pljeskom. Župnik je na kraju susreta svima podijelio Turističku monografiju stolačke župe, a ovo prijateljsko druženje proteklo je u ugodnom razgovoru i prijateljskom ozračju. Nakon dobrog druženja i župnik don Ljubo uzeo je riječ te vrlo biranim riječima zahvalio domaćinima i pozvao mlade Stoca da u životnoj radosti uvijek ostanu odani svojoj vjeri u suradnji sa svojim župnikom.

Poslije lijepog druženja u župnim prostorijama i ručka u Stocu, gosti su nastavili dalje obilaziti Hercegovinu uzduž i poprijeko pod vodstvom đakona Bože Šutala i nadamo se da će iz Hercegovine ponijeti vrlo lijepe uspomene. Kako je lijepo kad se braća i sestre nađu zajedno, jer mi smo jedan nedjeljiv hrvatski narod, ma gdje živio, u krilu Katoličke Crkve punih četrnaest stoljeća, Bogu hvala!

zagrebcani_01.jpg zagrebcani_02.jpg zagrebcani_03.jpg

zagrebcani_04.jpg zagrebcani_05.jpg zagrebcani_06.jpg

zagrebcani_07.jpg zagrebcani_08.jpg zagrebcani_09.jpg

zagrebcani_10.jpg zagrebcani_11.jpg zagrebcani_12.jpg

zagrebcani_13.jpg zagrebcani_14.jpg zagrebcani_15.jpg

zagrebcani_16.jpg zagrebcani_17.jpg zagrebcani_18.jpg

zagrebcani_19.jpg