Generalni vikar naših biskupija don Željko Majić predslavio sv. Misu u Stocu i održao predavanje za bračne parove naše župe, u Prvu korizmenu nedjelju, 1. ožujka 2020.Već se pomalo uobičajilo da na početku Korizme naš biskup Ratko predslavi sv. Misu u Stocu i održi predavanje bračnim parovima stolačke župe. Ove godine radi spriječenosti našega biskupa, pozvali smo generalnog vikara don Željka, koji se spremno odazvao i došao u župu Stolac u Prvu korizmenu nedjelju, 1. ožujka 2020.

Budući je bila prva nedjelja u mjesecu župnik don Rajko je već od 10,00 sati ispovijedao vjernike u crkvi, a vrlo se brzo priključio i don Željko pa se dosta svijeta ispovijedilo.

U 11,00 sati zazvonila su sva tri župna zvona i najavila svečanu sv. Misu, koju je predvodio don Željko u koncelebraciji domaćeg župnika. Poslije zvona procesija se s velikim brojem ministranata uputila iz sakristije prema glavnom oltaru. Pjevački zbor „Mladi“ intonirao je s kora poznatu pučku korizmenu pjesmu: „O Isuse daje da pjevam“, što je sav puk dvoglasno prihvatio i srčano pjevao.

Na početku sv. Mise župnik je sve nazočne lijepo pozdravio, ugodno iznenađen velikim brojem okupljenog puka u Prvu nedjelju korizme, koji je dobro popunio crkvu i plato ispred crkve, uključena su i vanjska pojačala tako da se sve iz crkve dobro čuje, pun kor pjevača, pun oltar ministranata, a mala djeca ispred oltara poredana kao najljepša cvjetna ikebana. Posebno je pozdravio predvoditelja misnog slavlja don Željka, zahvalio mu što je prihvatio predvođenje ove sv. Mise, pod kojom će uputiti stolačkom puku prikladnu propovijed, a poslije sv. Mise održati predavanje za bračne parove. Don Željko: Započni ovu sv. Misu i prikaži je Bogu na čast, a nama na spasenje i dobro nam došao u stolačku župu, zaključio je župnik, a okupljeni puk s oduševljenjem prihvatio i predvoditelja pozdravio.

Don Željko je započeo sv. Misu, zahvalio na pozdravima i dobrim željama te pozvao sav narod na iskreno kajanje. Slijedila je pjevana Peranova sv. Misa s pučkim korizmenim pjesmama, koje je sva crkva gromoglasno pjevala. Liturgijska čitanja i molitvu vjernika pročitali su mladi Stoca, psalam: „Milosrdan je i milostiv Gospodin“, lijepim glasom otpjevao je mladić s kora, župnik je navijestio Evanđelje, a don Željko uputio okupljenima vrlo lijepu i prikladnu propovijed na temelju misnih čitanja: „Sotona postoji“! U Evanđelju su tri kušnje gdje đavao kuša Isusa u pustinji dok se priprema kroz četrdesetdnevnu molitvu i pokoru na svoje spasiteljsko i otkupiteljsko poslanje. Na kraju svih kušnja đavao kapitulira, jer ga je Isus otjerao riječima: Odlazi Sotono! U prvom čitanju đavao kuša prve ljude Adama i Evu i navlači ih na grijeh oholosti da će i oni postati kao Bog ako prekrše Božju zapovijed i naši praroditelji su podlegli lukavom đavlu nisu se oduprli. I nas đavao kuša svakodnevno ali ako postupimo poput Isusa u pustinji, mi ćemo biti pobjednici, zaključio je propovijed don Željko.

Sv. Misa je je išla svojim redoslijedom do sv. pričesti. Na pričest je krenula velika povorka okupljenog puka, a kor je započeo Gospin plač, što je sav svijet zdušno dvoglasno prihvatio, djevojka s kora započinje, a sav puk prihvaća dvoglasno kao u dobra stara vremena, što je zaista bilo dirljivo, dok okupljeni puk u dva reda u pobožnosti srca svoga pristupa sv. pričesti, a čitava crkva proživljeno pjeva: „Muka gorka Gospodina“. Poslije sv. Mise župnik čita župne oglase i što nas sve očekuje u sljedećem tjednu, a na kraju zahvaljuje predvoditelju na predvođenju sv. Mise i na lijepoj i praktičnoj propovijedi u kojoj nam je propovjednik dao primjere kako se treba oprijeti Sotoni, a naše je samo reći: „Sotono odlazi“ i on će otići. Župnik je najavio predavanje koje će don Željko održati bračnim parovima poslije sv. Mise. Slijedio je misni blagoslov, završna pjesma i upravo su u podne zazvonila župna zvona i oglasila kraj misnoga slavlja.

Poslije sv. Mise bračni su parovi dvoje po dvoje prilično popunili klupe u crkvi, bilo je 65 bračnih parova. Don Željko je započeo svoje predavanje, a župnik je nakratko otišao u Župni ured primiti stranke i poslije se pridružio programu u crkvi. Don Željko je održao predavanje na Evanđeoski tekst: „Hoće li tko za mnom neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom“. Razradio je tri stupa Korizme: molitva, post i pokora, te naglasio tri čovjekova grijeha: prema Bogu, prema bližnjemu i prema samome sebi. Posebno se osvrnuo na molitvu, osobnu, bračnu, obiteljsku i zajedničku, te dao za primjer sv. Moniku, majku sv. Augustina, koja se čitav život molila za njegovo obraćenje i uspjela je i doživjela njegovo obraćenje, što ga je poslije dovelo do svećeništva, biskupstva i svetosti. Nakon predavanja don Željko je svim bračnim parovima podijelio knjigu o hercegovačkom biskupu mons. Pavlu Žaniću, koji je bio pri BK pročelnik za obitelj.

Poslije smo svi sišli u župnu dvoranu gdje su nas čekali puni stolovi raznoga peciva što su donijele vrijedne župljanke, dumo se pobrinuo za osvježavajuća pića, a djevojke iz „Angelusa“ poslužile su sve nazočne kavom i čajem. Čuli su se brojni komentari, kako je ovo druženje i u crkvi i u dvorani svake hvale vrijedno i preporuka i zamolba dumi, da se s ovom ustaljenom praksom nastavi, što je dumo objeručke i prihvatio. Poslije se svijet razišao svojim kućama na obiteljski ručak, puni lijepih dojmova, obogaćeni i duhovno i tjelesno, a don Željka je župnik pozvao na bratsko čašćenje u Župnu kuću.

korizma_predavanje_01.jpg korizma_predavanje_02.jpg korizma_predavanje_03.jpg

korizma_predavanje_04.jpg korizma_predavanje_05.jpg korizma_predavanje_06.jpg

korizma_predavanje_07.jpg korizma_predavanje_08.jpg korizma_predavanje_09.jpg

korizma_predavanje_10.jpg korizma_predavanje_11.jpg korizma_predavanje_12.jpg

korizma_predavanje_13.jpg korizma_predavanje_14.jpg korizma_predavanje_15.jpg

korizma_predavanje_16.jpg korizma_predavanje_17.jpg korizma_predavanje_18.jpg

korizma_predavanje_19.jpg korizma_predavanje_20.jpg korizma_predavanje_21.jpg

korizma_predavanje_22.jpg korizma_predavanje_23.jpg korizma_predavanje_24.jpg

korizma_predavanje_25.jpg korizma_predavanje_26.jpg korizma_predavanje_27.jpg

korizma_predavanje_28.jpg korizma_predavanje_29.jpg korizma_predavanje_30.jpg

korizma_predavanje_31.jpg korizma_predavanje_32.jpg korizma_predavanje_33.jpg

korizma_predavanje_34.jpg korizma_predavanje_35.jpg korizma_predavanje_36.jpg

korizma_predavanje_37.jpg korizma_predavanje_38.jpg korizma_predavanje_39.jpg

korizma_predavanje_40.jpg korizma_predavanje_41.jpg korizma_predavanje_42.jpg

korizma_predavanje_43.jpg korizma_predavanje_44.jpg korizma_predavanje_45.jpg

korizma_predavanje_46.jpg korizma_predavanje_47.jpg korizma_predavanje_48.jpg