Nova Godina – Marija Bogorodica  u  Stocu  2021. Na Novu Godinu, 1. siječnja 2021. sveto misno slavlje u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u 11,00 sati, predvodio je i prikladnu propovijed održao okupljenom kršćanskom puku, stolački župnik don Rajko Marković. Na početku misnog slavlja, u dobro popunjenoj crkvi, a svijeta je dosta bilo i vani pred crkvom, sve nazočne vjernike, pozdravio je stolački Dumo i zaželio svima sretnu i blagoslovljenu Novu 2021. godinu.

Pod sv. Misom, čitali su mladi iz stolačke župe, pjevanje za vrijeme sv. Mise predvodio je stolački župni Mješoviti zbor „Mladi“, a čitava crkva složno i glasno prihvatila, župni ministranti, svojom službom oko oltara uveličali su misno slavlje.

Dumo je propovijedao o Mariji Bogorodici, te o četiri dogme-istine koje je Crkva o Mariji proglasila i u koje smo dužni vjerovati, a jedna od njih je današnja Svetkovina. Zatim je naglasio kako svi jedni drugima čestitamo Novu godinu uz želje da budemo zdravi i da svime obilujemo, ali znamo puno zdravih, a da nisu sretni i znamo puno bolesnih a da su sretni, također znamo puno bogatih koji su nesretni i znamo puno siromašnih koji su sretni. Dakle ni zdravlje ni bogatstvo nisu garancija sreće i blagostanja, nego trebamo moliti Boga da nam dade u svemu blagoslov i da nam on dade sreću i zadovoljstvo, jer hrvatska riječ „bogat“ dolazi od riječi Bog, bogat je onaj koji ima Boga, koji je s Bogom, zato danas uputimo svoje molitve Gospodinu da budemo njegovi, da idemo njegovim putom, da nas on blagoslovi čitave ove godine i cijeloga našega života. Bože daj da tako bude, naglasio je dumo. Za vrijeme sv. pričesti svijeta se puno pričestilo.

Na kraju sv. Mise župnik je pročitao statistiku u župi, te kratko prešao sve bitne značajke župe, pa iz stoljetnog kalendara pročitao i kakvo nas vrijeme očekuje u 2021. godini. A nakon statistike, svi su okupljeni vjernici u crkvi i pred crkvom, predvođeni župnim zborom, otpjevali „Tebe Boga hvalimo“ i na taj način zahvalili Gospodinu za sva dobra, koja nam je udijelio u protekloj godini, a udijelio nam ih je dosta, te zazvali Božji blagoslov za nastupajuću 2021. godinu. Poslije sv. Mise, iako je pomalo rominjala kiša, svijet se neko vrijeme zadržao pred crkvom u zajedničkom čašćenju, međusobnom čestitanju te prijateljskom razgovoru.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"