Stolac je proslavio svoga zaštitnika sv. Iliju proroka, 20. srpnja 2010., koji je patron župe, dan grada i općine. Za ovaj veliki stolački blagdan Stolac se pripremao više tjedana.

Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi, pobožnost Sv. Iliji i sv. misa koju su predvodili svećenici, a pod misama pjevali stolački i drugi župni zborovi: prvu večer Don Slavko Vranjković, župnik Nuštra u Slavoniji, pjevao je njegov župni zbor, drugu večer don Nikola Menalo, bivši stolački kapelan, pjevala djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica“, treću večer don Ivo Pavlović, župnik s Domanovića, pjevala djevojačka skupina „Angelus“.Svaku večer u prepunoj crkvi ispovijedalo je više svećenika.

Ilindan01.jpg Ilindan01_thumb.jpg Ilindan02.jpg

Ilindan02_thumb.jpg Ilindan03.jpg Ilindan03_thumb.jpg

Ilindan04.jpg Ilindan04_thumb.jpg Ilindan05.jpg

Ilindan05_thumb.jpg Ilindan06.jpg Ilindan06_thumb.jpg

Ilindan07.jpg Ilindan07_thumb.jpg Ilindan08.jpg

Ilindan08_thumb.jpg Ilindan09.jpg Ilindan09_thumb.jpg

Ilindan10.jpg Ilindan10_thumb.jpg Ilindan11.jpg

Ilindan11_thumb.jpg Ilindan12.jpg Ilindan12_thumb.jpg

Ilindan13.jpg Ilindan13_thumb.jpg

Prvu večer Trodnevnice, 17. VII. poslije sv. mise, u 20,00 sati organizirana je kod crkve u Stocu „7. Večer Folklora“ u kojoj je sudjelovalo 13 Društava: HKUD „Stolac“ Stolac; HKUD „Bosansko Izvorno Kolo“ Stolac; HSKPD „Seljačka Sloga“ Nuštar–Slavopnija; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Sveti Josip Radnik“ Domanovići; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Prenj“ Prenj; HKUD „Napredak“ Bijelo Polje; HKUD „Seljačka Sloga“ Trebižat; HKUD „Zota“ Struge i Gorica; HKUD „Studenčica“ Studenci; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja; KUD „Stjepan Radić“ Pridvorje – Konavle. Oni su kod crkve u Stocu pred nekoliko tisuća ljubitelja narodnog blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe.

Na Ilindan, 20. srpnja u 11,00 sati  vjerni  puk, kojega je bilo više tisuća (neki kažu i do 5000) okupio se u uređenom dvorištu, kod obnovljene stolačke župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija, s predvoditeljem Mons. dr. Ivanom Šaškom, pomoćnim biskupom zagrebačkim, koji je predvodio misno slavlje uz sudjelovanje nazočnih svećenika na velikom vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Župni zborovi predvodili su liturgijsko pjevanje. Na početku mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio predvoditelja, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali prigodne darove, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk. Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave i izrazio veliku radost što mu se pružila prilika da se nađe, po prvi put, među vjernim hrvatskim katoličkim pukom stolačkoga kraja koji na poseban način cijeni i poštuje. Slijedila su misna čitanja koja su čitali bogoslovi i mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju ilindanskih svečanosti sa župnikom i časnim sestrama iznijeli su mladi i bogoslovi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup Sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika.

Poslije sv. mise  sav okupljeni  puk izišao je  na Trg Sv. Ilije u procesiji, a biskup je obavio blagoslov "Urbi et orbi" – gradu i svijetu, nakon čega je slijedila biskupova zapažena besjeda, u kojoj je pohvalio nazočni puk za lijepo sudjelovanje u sv. misi i radost što je i on mogao biti jedan od njih u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti, a poslije blagoslov pa „Lijepa naša“. Odmah poslije mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćih društava što je svijet s oduševljenjem popratio i uključio se. Uslijedilo je opće pučko slavlje, kolo, pjesma i igra u stolačkoj hladovini, uz ugodno druženje i čašćenje. Poslije je svijet pošao u stočana na ručak, a neki su uživali u stolačkim ljepotama, posebno u posjeti etnografsko-etnološkom muzeju s preko 200 raznih eksponata i Umjetničkoj galeriji s 50-tak umjetničkih djela i 14 portreta svećenika mučenika Trebinjske biskupije u Drugom svjetskom ratu i poraću, koji su smješteni u obnovljenoj staroj hrvatsko-katoličkoj školi u krugu crkve, a pobožni puk je obavljao zavjet Gospi kod novosagrađene i blagoslovljene Gospine špilje.

Na večer kod župne crkve, opet se okupio silan svijet, više tisuća, a posebno djeca i mladi, na Koncert u kojemu su sudjelovali: stolačka grupa „Planet“, pjevač Jozo Vučić i prijatelji. Dani Sv. Ilije završili su na opće zadovoljstvo stolačkog puka. Bogu hvala!

Ilindan01.jpg Ilindan01_thumb.jpg Ilindan02.jpg

Ilindan02_thumb.jpg Ilindan03.jpg Ilindan03_thumb.jpg

Ilindan04.jpg Ilindan04_thumb.jpg Ilindan05.jpg

Ilindan05_thumb.jpg Ilindan06.jpg Ilindan06_thumb.jpg

Ilindan07.jpg Ilindan07_thumb.jpg Ilindan08.jpg

Ilindan08_thumb.jpg Ilindan09.jpg Ilindan09_thumb.jpg

Ilindan10.jpg Ilindan10_thumb.jpg Ilindan11.jpg

Ilindan11_thumb.jpg Ilindan12.jpg Ilindan12_thumb.jpg

Ilindan13.jpg Ilindan13_thumb.jpg Ilindan14.jpg

Ilindan14_thumb.jpg Ilindan15.jpg Ilindan15_thumb.jpg

Ilindan16.jpg Ilindan16_thumb.jpg Ilindan17.jpg

Ilindan17_thumb.jpg Ilindan18.jpg Ilindan18_thumb.jpg

Ilindan19.jpg Ilindan19_thumb.jpg Ilindan20.jpg

Ilindan20_thumb.jpg Ilindan21.jpg Ilindan21_thumb.jpg

Ilindan22.jpg Ilindan22_thumb.jpg Ilindan23.jpg

Ilindan23_thumb.jpg