HKUD „Stolac iz Stoca na Međunarodnoj Smotri Folklora u Zagrebu 2011.Naše HKUD „Stolac“ iz Stoca sa našim župnikom don Rajkom Markovićem pozvano je ove godine na 45. MSF u Zagreb, gdje smo bili posebni gosti Grada Zagreba i gradonačelnika gosp. Milana Bandića. Na Smotri smo gostovali 3 dana, petak, subotu i nedjelju od 22. do 24. srpnja. Odsjeli smo u Hostelu „Arena“ koji je smješten uz Športsku dvoranu „Arena“ u Novom Zagrebu.

Sve troškove u Zagrebu snio nam je gosp. gradonačelnik, na čemu smo mu posebno zahvalni. Nastupili smo na svečanoj pozornici u dvorani „Međunarodnog centra za usluge u kulturi“ u Travnom pred brojnom publikom. S nama su još nastupila dva folklorna društva: Saint Anthony`s Kolo Club „Croatia“ (Los Angeles, California, SAD) i KPD „Sveta Klara“ (Grad Zagreb, Hrvatska).

HKUD „Stolac" iz Stoca na Međunarodnoj Smotri Folklora u Zagrebu 2011.

Mi smo svoju župu i grad Stolac predstavili u 20-minutnom programu najljepšim pjesmama, igrama i kolima hrvatskog naroda stolačkog kraja u 7 raznih koreografija, na opće oduševljenje okupljene publike, među kojima je bio i lijep broj naših iseljenika u Zagrebu. Predstavili smo se: ženskim bećarcem, zavičajnom pjesmom, muškim bećarcem, kolom u pjesmi, pletenim kolom, trusom s poskočicama i lindžom. Čitav naš nastup svijet je popratio pljeskom i ovacijama. Poslije svečanog nastupa slijedio je bogat gastronomski domjenak, a nakon toga uslijedila je zajednička zabava do ponoća. Lijepo smo se svi družili, pjevali, igrali, upoznavali, jedni druge pozvali u svoje gradove, izmjenili brojeve telefona, ma zaista je bila predivna večer na opće zadovljstvo svih nazočnih. Domaćini su bili susretljivi, srdačni, gostoprimljivi da im nema premca. Hvala im. Sve osobe koje su nam dodijeljene kao kontakt osobe sve su od sebe dale da nam bude u Zagrebu nezaboravno lijepo. Za naš odlazak u Zagreb i sudjelovanje na MSF-u najzaslužniji je naš prijatelj gradonačelnik gosp. Milan Bandić, kojemu se iskreno zahvaljujemo, zatim gđa. Nataša iz gradskog ureda, gđica Marija kontakt osoba, gđa. Jasna šefica Hostela, gosp. Josip ravnatelj Centra, gosp. Lovrić pročelnik za kulturu i svi ostali jednostavno su se natjecali da nam bude što ljepše u Zagrebu. Svima veliko hvala.

U nedjelju, 24. srpnja bili smo na sv. Misi u zagrebačkoj katedrali u 10,00 sati, koju je uz našeg Dumu i još dvojicu svećenika u koncelebraciji, predvodio prof. dr. Baloban. Na Misi su u molitvi i pjesmi sudjelovala sva društva. Poslije sv. Mise organizirano je primanje u palači Dverce, koja se inače koristi za svečana primanja i druge reprezentativne svrhe koje organizira gradonačelnik i Gradska skupština, gdje su nam udijeljene Zahvalnice koje su potpisali: ministar za kulturu, glavna savjetnica Smotre i predsjednik koncertne direkcije MSF-a. Sve nas je pozdravio gosp. Ivica Lovrić pročelnik gradonačelnikova ureda grada Zagreba za kulturu. Poslije svečanog primanja imali smo ručak u Hostelu i nakon popodnevnog odmora krenuli smo u 18,00 sati natrag u naš Stolac.

Zaista će nam ovo gostovanje i sudjelovanje na na MSF-u u Zagrebu ostati trajno u lijepom sjećanju. Bogu hvala!

Službeni nastup Saint Anthony` Kolo Club "Croatia"

Službeni nastup HKUD "Stolac" iz Stoca

Službeni nastup KPD "Sveta Klara"

Svečani domjenak i zabava

Zajednička sv. Misa i prijem kod gradonačelnika

Zahvalnica

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"