Vinkovcima i Ragužima u pohode 2012.Stolački dumo Rajko i HKUD „Stolac“ iz Stoca na poziv Udruge Raguži 1610. Slavonije i Baranje odazvali smo se godišnjem Raguževu skupu u Vinkovcima, subota 12. svibnja 2012. Najprije je slijedila sv. Misa u crkvi sv. Ćirila i Metoda u 12,00 sati koju je predvodio i propovijedao don Rajko, u koncelebraciji još trojice slavonskih svećenika. Pod sv. Misom zajedničko pjevanje predvodio je naš folklor. Čitanja u sv. Misi anticipirana su od sljedeće nedjelje, a Ivanovo evanđelje govorilo je o ljubavi, pa je don Rajko iskoristio priliku progovoriti u propovijedi o raznim vidovima ljubavi. Ljubav prema svome rodu, ljubav prema svome narodu, međusobna ljubav, obiteljska ljubav, bračna ljubav, ljubav prema svojoj vjeri i nadasve ljubav prema Bogu.

Poslije sv. Mise druženje se nastavilo na Pikovu stanu u vrlo lijepom ambijentu i prekrasnoj prirodi. Sve je okupljene pozdravio gosp. Vladimir Raguž predsjednik, zatim je slijedila promocija knjige „Otkud da te zovnem rode“, koju su predstavili gosp. Tomislav Raguž Bičkić iz Zagreba i prof. Nikola Raguž Gunjinović iz Mostara. Poslije je sve nazočne pozdravio naš župnik don Rajko, a onda je nastupilo naše stolačko folklorno društvo s pjevačkim, kulturnim blagom Hrvata stolačkoga kraja: pjesmama, kolima, plesovima, trusom, lindžom, a sve na opću radost svega okupljenog puka, što su često pokazivali dugim i spontanim pljeskom. Zatim je ponuđen bogat domjenak, uz lijep program tamburaškog sastava „Raguži“. Poslije ugodna razgovora, druženja, čašćenja, morali smo se, na žalost, rastati od dragih nam prijatelja i dobrih domaćina i uputiti se prema Stocu jer su nas čekale druge obveze i dužnosti.

Ovo je bio posjet i nastup bogat raznim duhovno-kulturnim sadržajima koje će nam dugo ostati u sjećanju. Na kraju su Raguži poklonili umjetničku sliku sv. Nikole biskupa, ulje na platnu, za naš župni Muzej i Galeriju u Stocu, koja će zauzeti časno mjesto u ovom povijesnom zdanju naše župe.

vinkovci01.jpg vinkovci02.jpg vinkovci03.jpg

vinkovci04.jpg vinkovci05.jpg vinkovci06.jpg

vinkovci07.jpg vinkovci08.jpg vinkovci09.jpg

vinkovci10.jpg vinkovci11.jpg vinkovci12.jpg

vinkovci13.jpg vinkovci14.jpg vinkovci15.jpg

vinkovci16.jpg vinkovci17.jpg vinkovci18.jpg

vinkovci19.jpg vinkovci20.jpg vinkovci21.jpg