Adventski koncert i gradska zvona na Centru u  STOCU 2012.U četvrtu nedjelju Došašća, 23. prosinca 2012. u 16,00 sati, na Centru grada, u Stocu dogodio se veličanstveni adventski događaj. Sve župe stolačkoga kraja Stolac, Rotimlja, Stjepan Krst, Aladinići, Prenj i Domanovići upriličile su na Centru tradicionalni Adventski koncert. Ovaj je događaj povijesni jer su se po prvi put nakon 500 godina oglasila gradska zvona sa zvonika Pastoralno-duhovnog centra Trebinjsko-mkanske biskupije u centru grada Stoca.

Na početku je sve nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković, izrazio svima srdačnu dobrodošlicu, zahvalio na tako velikom i brojnom odazivu, a onda pozvao da se oglase zvona i najave Adventski koncert. Zazvonila su tri zvona u skladnim tonovima, što je okupljeni svijet pozdravio gromoglasnim pljeskom. Zvona su zvonila 5 minuta na opće zadovoljstvo svega kršćanskoga puka. Poslije je riječ uzela voditeljica programa, te najavljivala župu po župu u nastupu. Svi sudjelovatelji došli su sa svojim župnicima i ostalim župljanima na Centar u Stolac u popodnevnim satima.

Na Centru kod „Jaslica“ u programu od sat vremena župe su, pred brojnim okupljenim mnoštvom, izvele svoj adventski program u najljepšem svijetlu, uz pjevanje župnih zborova, skupina i tamburaša svih navedenih župa, na opće zadovoljstvo svega puka. Svaki zbor izveo je po dvije adventske skladbe. Poslije duhovnog programa HKUD „Stolac“ izvelo je „Božićno veselanje“ stari pučki način slavljenja predbožićnog i božićnog vremena kroz pjesmu, svojstven samo stolačkom kraju. A da neizostane i bosanski ugođaj, stolačko HKUD „Bosansko izborno kolo“ odigralo je na kraju bosansko kolo na radost svega nazočnog bosansko-hercegovačkog hrvatskog puka.

Poslije svega programa stolački župnik zazvao je Božji blagoslov na čitav grad i okupljeni Božji narod, čime je službeno završio prigodni program. Kao još jedno iznenađenje večeri upriličen je veličanstveni „vatromet“, na opće zadovoljstvo okupljenoga mnoštva. A onda je uslijedila ugodna adventska večer  uz zajedničko druženje, razgovor i čašćenje svega okupljenog mnoštva, jer već su pristigli dragi gosti, rodbina  i prijatelji, te stolački iseljenici iz čitavog svijeta koji za božićne blagdane dolaze svojim rodnim ognjištima i svojoj rodbini i prijateljima.

Stolačko zajedništvovanje u gradu na Bregavi nastavljeno je dugo u noć u ugodnoj i lijepoj adventskoj večeri. Bogu hvala na ovakvim radosnim susretima! 

DSC_0012.jpg DSC_0022.jpg DSC_0032.jpg

DSC_0046.jpg DSC_0055.jpg DSC_0068.jpg

DSC_0069.jpg DSC_0076.jpg DSC_0082.jpg

DSC_0083.jpg DSC_0088.jpg DSC_0099.jpg

DSC_0105.jpg DSC_0109.jpg DSC_0113.jpg

DSC_0117.jpg DSC_0123.jpg DSC_0126.jpg

DSC_0133.jpg DSC_0143.jpg DSC_0146.jpg

DSC_0335.jpg Untitled_Panorama1.jpg