Stočani u nedjelju, 26. listopada 2014. gostovali u DubrovnikuHercegovački iseljenici u Dubrovniku iz župa Trebinjske biskupije na čelu s prof. Milanom Perićem, pozvali su u goste gradu Dubrovniku u nedjelju, 26. listopada 2014. stolačkog župnika don Rajka Markovića i naš zbor „Mladi“.

U dogovoru s katedralnim župnikom don Stankom Lasićem dogovoren je termin u dubrovačkoj ketedrali za sv. Misu u nedjelju u 10,00 sati, na koju su putem medija i osobnim kontaktom pozvani svi Hercegovci koji žive na dubrovačkom području da dođu na ovu sv. Misu i na susret iseljene Hercegovine s braćom i sestrama stolačkog kraja. Stočani su u nedjelju sa svojim župnikom došli na Pile autobusom u 9,30 sati, gdje su nas srdačno dočekali domaćini.

Svi smo zajednički pošli prema starom gradu predvođeni stolačkom župnom zastavom sv. Ilije proroka i tablom s natpisom župe. Barjaktar je, na ulazu u grad s poklonom župnog barjaka, pozdravio grad i sv. Vlahu na što su svi okupljeni zapljeskali, a onda su gosti s domaćinima prešli preko Straduna, najljepše ulice na svijetu, u pjesmi i razgledanju grada. Pozdravili smo crkvu sv. Vlaha i dubrovačku prvostolnicu pred kojima je stolački barjaktar vrlo vješto izvijao barjak sv. Ilije, uz znatiželjno praćenje dubrovačkih turista.

U katedralu smo ušli pjevajući Gospinu pjesmu „O mila Majko nebeska“ jer je katedrala posvećena Velikoj Gospi. Na početku nas je sve pozdravio u ime svoje i župnikovo i zaželio srdačnu dobrodošlicu don Marin Lučić, župni vikar. Svečanu sv. Misu u koncelebraciji kapelana i svećenika u miru don Joze Njavre, u 10,00 sati predvodio je naš dumo Rajko. Pod sv. Misom pjevao je naš zbor „Mladi“, za orguljama naša Matea, a zborom dirigira naša s. Alojzija, psalam i aleluju otpjevala je „Klapa 6“, a misna čitanja i molitvu vjernika pročitala je „Sedmorka“ naših srednjoškolaca.

Na početku je dumo sve nazočne srdačno pozdravio, a bila je dupkom puna katedrala naših iseljenika, ali i vjernika koji su za ovu prigodu došli iz Stoca osobnim autima, prenio pozdrave domaće Hercegovine iseljenoj Hercegovini, zahvalio organizatorima na čelu s gosp. Milanom Perićem, prof. i zahvalio župniku don Stanku Lasiću i njegovu kapelanu don Marinu na ustupljenom misnom terminu i bratskom prijemu. Dumo je posebno pozdravio koncelebranta, svećenika u miru, hercegovačkog sina, a dubrovačku legendu don Jozu Njavru.

Nakon pozdrava slijedila je sv. Misa po uobičajenom rasporedu. U prigodnoj propovijedi dumo je naglasio kako je važna ova povezanost iseljene braće s braćom u rodnom kraju i da to zajedništvo trajno gajimo. Zatim je propovijedao o očuvanju kršćanskog braka i katoličke obitelji što su najviše ljudske i kršćanske vrijednosti i koje će nas, uz Božju pomoć, najbolje očuvati u ovo današnje vrijeme.

Poslije sv. Mise Stočani su se sa svojim gostima i čitavim okupljenim pukom uputili prema crkvi sv. Vlaha, gdje je HKUD „Stolac“ na platou kod Orlandova stupa za sve nazočne izvelo polsatni folklorni program u kome su u pjesmi i igri predstavili najljepše kulturno blago Hrvata stolačkoga kraja. Čitavi okupljeni svijet na Stradunu, kako domaći tako i inozemni, ovaj je program popratio s velikim oduševljenjem i čestim pljeskom, te bezbrojnim kamerama, fotoaparatima i mobitelima. HKUD „Stolac“ ovaj je program po dogovoru s organizatorom održao u civilnoj robi, a ponovno smo pozvani za sv. Vlahu, 3. veljače 2015. kad će naše društvo poći u narodnoj nošnji, sudjelovati u svim programima toga dana, a poslije procesije održati prigodni folklorni program pred crkvom sv. Vlaha u narodnoj nošnji Hrvata stolačkoga kraja.

Nakon službenog programa, uhvatilo se veliko hercegovačko kolo u koje su se uključili brojni naši iseljenici. Poslije ovoga službenog dijela ozganizator je priredio svečani ručak u staroj dubrovačkoj luci u restoranu „Poklisar“.

Poslije smo s našim domaćinima razgledali poznate znamenitosti u gradu, nakon čega smo se popeli na dubrovačke zidine s kojih puca veličanstveni pogled na čitav stari grad i okolicu, nezaboravan osjećaj, a zatim smo dobili sat i pol vremena slobodno, što smo iskoristili u razgledanju grada, osobnim susretima s prijateljima, rodbinom i znancima te uživali u dubrovačkoj kavi i osvježavajućim napitcima na Stradunu.

U 16,00 sati okupili smo se pred crkvom sv. Vlaha te u pratnji naših domaćina krenuli za stolačkom zastavom i tablom prema Pilama. Na izlazu iz grada opet smo pozdravili s našim župnim barjakom grad i sv. Vlaha, te se uputili prema autobusu koji nas je čekao na Pilama. Pozdravismo se s našim domaćinima, srdačno im zahvalismo na pozivu i na ovom prekrasnom druženju, te se s bezbroj lijepih osjećaja u molitvi i pjesmi uputismo prema našemu Stocu, u želji da i sljedeći susret za sv. Vlaha protekne u ovako obostranom lijepom raspoloženju.

dubrovnik02.jpg dubrovnik03.jpg dubrovnik04.jpg

dubrovnik05.jpg dubrovnik06.jpg dubrovnik07.jpg

dubrovnik08.jpg dubrovnik09.jpg dubrovnik10.jpg

dubrovnik11.jpg dubrovnik12.jpg dubrovnik13.jpg

dubrovnik14.jpg dubrovnik15.jpg dubrovnik16.jpg

dubrovnik17.jpg dubrovnik18.jpg dubrovnik19.jpg

dubrovnik20.jpg dubrovnik21.jpg dubrovnik22.jpg

dubrovnik23.jpg dubrovnik24.jpg dubrovnik25.jpg

dubrovnik26.jpg dubrovnik27.jpg dubrovnik28.jpg

dubrovnik29.jpg dubrovnik30.jpg dubrovnik31.jpg

dubrovnik32.jpg dubrovnik33.jpg dubrovnik34.jpg

dubrovnik35.jpg dubrovnik36.jpg dubrovnik37.jpg

dubrovnik38.jpg dubrovnik39.jpg dubrovnik40.jpg

dubrovnik41.jpg dubrovnik42.jpg dubrovnik43.jpg

dubrovnik44.jpg dubrovnik45.jpg dubrovnik46.jpg

dubrovnik47.jpg dubrovnik48.jpg dubrovnik49.jpg

dubrovnik50.jpg dubrovnik51.jpg dubrovnik52.jpg

dubrovnik53.jpg dubrovnik54.jpg dubrovnik55.jpg

dubrovnik56.jpg dubrovnik57.jpg dubrovnik58.jpg

dubrovnik59.jpg dubrovnik60.jpg dubrovnik61.jpg

dubrovnik62.jpg dubrovnik63.jpg dubrovnik64.jpg

dubrovnik65.jpg dubrovnik66.jpg dubrovnik67.jpg

dubrovnik68.jpg dubrovnik69.jpg dubrovnik70.jpg

dubrovnik71.jpg dubrovnik72.jpg dubrovnik73.jpg

dubrovnik74.jpg dubrovnik75.jpg dubrovnik76.jpg

dubrovnik77.jpg dubrovnik78.jpg dubrovnik79.jpg

dubrovnik80.jpg dubrovnik81.jpg dubrovnik82.jpg

dubrovnik83.jpg dubrovnik84.jpg dubrovnik85.jpg

dubrovnik86.jpg dubrovnik87.jpg dubrovnik88.jpg

dubrovnik89.jpg dubrovnik90.jpg dubrovnik91.jpg

dubrovnik92.jpg dubrovnik93.jpg dubrovnik94.jpg

dubrovnik95.jpg dubrovnik97.jpg dubrovnik98.jpg

dubrovnik99.jpg dubrovnik991.jpg dubrovnik992.jpg

dubrovnik993.jpg dubrovnik994.jpg