HKUD STOLACHKUD „Stolac“ iz Stoca proslavilo je u nedjelju, 23. listopada 2016. svoju 14.-tu obljetnicu svoga postojanja i djelovanja.

Društvo je sastavni dio „Velikoga župnoga pjevačkog zbora“ koje pjeva na svečanim župnim Misama, pa je tako za svoju obljetnicu pjevalo u nedjelju pod pučkom sv. Misom u 9,30 sati, uz pratnju klasičnih orgulja s kora, pučke crkvene pjesme koje je zdušno prihvatio sav nazočni puk Božji.

Društvo je uz veliku zainteresiranost stolačke mladeži, osnovao dumo Rajko u nedjelju, 20. listopada 2002. godine na probi u 17,00 sati gdje se okupilo 120 mladića i djevojaka stolačke župe i taj se broj zadržao dugi niz godina. Stolački Folklor je sastavni dio župe Stolac, a okuplja isključivo mladiće i djevojke stolačke župe. Sada broji 100 članova i njeguje, pjeva, pleše, svira, igra i promovira pjesme i običaje Hrvata stolačkoga kraja.

U Društvu postoje razne sekcije: folklorna, vokalno-instrumentalna, tamburaška, klapska i dramska u kojima sudjeluju svi članovi. Nastupalo je do sada preko 270 puta: kod kuće, po Bosni i Hercegovini, Boki Kotorskoj, Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj. Više puta su nastupali na "Đakovačkim vezovima“, "Vinkovačkim jesenima" i na Međunarodnoj Smotri Folklora u Zagrebu. Izdali su svoj CD i DVD.

Svake su godine domaćini Ilindanskih slavlja u Stocu za Patron župe i Dan grada i općine, te organizatori raznih kulturnih manifestacija u svome gradu. Poslije otpjevane nedjeljne sv. Mise, Društvo je u „Dvorani za mlade“ imalo svoju redovitu probu, te uz prigodno čašćenje obilježili svoju obljetnicu sa svojim dumom Rajkom, koji od početka folklorno vodi i duhovno prati ovo mlado stolačko Društvo.