Veliki Petak u Stocu, 19. travnja 2019.Veliki Petak i ove godine u Stocu je bio zaista veličanstven. Bog dao dan lijep i ugodan, pa su se obredi Velikog Petka mogli obaviti tradicionalno na stolačkom Križevcu. U 15,00 sati silni svijet, preko 2500 vjernika okupio se u i oko stolačke župne crkve sv. Ilije Proroka.

Na plato pred crkvom su u svečanoj procesiji u tišini kako i dolikuje Velikom Petku izišli iz crkve ministranti, apostoli, bakljonoše, pjevači, te župnik don Rajko obučeni u prikladno liturgijsko ruho. Župnik je na početku pozdravio čitav skup i rastumačio obrede dana, a potom je krenula veličanstvena procesija od župne crkve, pa kroz čitav grad do na brdo Križevac poviše Stoca. Mjesna policija je profesionalno odradila svoj posao u gradskom prometu.

Na čelo procesije stao je veliki križ kojega je nosio mladić-križonoša, praćen dvojicom bakljonoša ovogodišnjih stolačkih maturanata. Zatim su krenuli ministranti, njih preko trideset, pa školska djeca, mladi, majke i očevi s malom djecom, dvanaest apostola-ovogodišnjih stolačkih maturanata obučenih u nošnje iz apostolskih vremena, bakljonoše, zatim dumo, koji je prvi ponio ispred crkve veliki križ, veličine Isusovog križa na kome je Gospodin bio raspet, a onda su križ nosili apostoli naizmjence, zatim su krenuli pjevači svih stolačkih zborova i ostali puk Božji. Najprije smo zapjevali pjesmu: O Isuse daj da pjevam, pa Gospin plač, koji je pjevao čitav Božji puk, tako da je cijeli grad odlijegao od skladne i pobožne pjesme, ma divota!

Kad smo došli pod Križevac, dumo je započeo Križni put, pa od postaje do postaje u molitvi i pjesmi sudjelovao je čitav puk Božji. Zaista je bio nezaboravan prizor nepregledne procesije, koja se dostojno i pobožno kretala uz Križevac. Na Križevcu, kad je sav svijet izišao, župnik se prostro ničice po oltaru po staroj liturgijskoj praksi, a svi oko oltara klekli su, kao i sav puk koji je za to imao priliku i tako nekoliko trenutaka u šutnji razmišljali o svetim tajnama Velikog Petka. Zatim je počela služba riječi. Obredi Velikog Petka dijele se u tri djela: Služba riječi - pjevana Muka Isusova, Klanjanje križu – ljubljenje križa i Sv. Pričest. Sva tri dijela popraćena su od Božjega puka vrlo pobožno, dostojno i proživljeno. Bilo je zaista lijepo promatrati pobožni puk kako s velikom pažnjom i dubokom pobožnošću sluša Muku Isusovu, koja je bila pjevana sa svim potrebitim ulogama, kako pristupa s poljupcem Križu Isusovu i kako raskajan prilazi k stolu Kristovu primajući sv. Pričest. Psalam „Puče moj“ i pučku pjesmu „Poslušajte braćo mila“ pjevale su, za vrijeme ljubljenja križa, dvije djevojačke skupine „Vidoštačka kraljica“ i „Angelus“, potpomognuti muškim glasovima iz Velikog zbora, a za vrijeme dijeljenja sv. Pričesti, Gospin plač složno i lijepo pjevao je čitav okupljeni puk, predvođen Velikim zborom „Mladi“.

Poslije svečanih obreda, stolački vjerni puk razišao se u šutnji, kako je i predviđeno i vratio se svojim kućama obogaćen najvećim tajnama Velikog Petka. Križ se stavio na počasno mjesto u crkvi ukrašen svijećama, a Presveto je i dalje na pokrajnjem oltaru sv. Josipa. Mnogi su vjernici ostali u privatnoj molitvi dugo u noć pred svojim Spasiteljem. Župno osoblje je skupa s mladima i ministrantima poslije obreda pripremilo grob Isusov pred Glavnim oltarom u crkvi uz kojega sutra na Veliku Subotu Crkva ostaje čitav dan u molitvi i razmišljanju, a mi u Stocu imamo cjelodnevnu molitvu pred grobom Isusovim, predvođenu našim mladima.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"