„Vjeronaučna olimpijada 2019.“ održana u Stocu i obilježen Dan Marka Milanovića, 30. travnja 2019.„Vjeronaučna olimpijada 2019.“ – Državno natjecanje za čitavu BiH, sve četiri nad/biskupije, održana je u Stocu, a isti dan obilježena je i 160.-ta obljetnica mučeničke smrti blagopokojnog Marka Milanovića uzor-mladića iz stolačke župe, zajedničkom svečanom sv. Misom u 11,00 sati u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu.

U Vjeronaučnoj olimpijadi sudjelovali su vjeroučenici iz 40 škola, 20 iz osnovnih i 20 iz srednjih s područja čitave BiH, četiriju nad/biskupija: Sarajevske, Banjalučke, Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske.

Već od 9,00 sati počeli su pristizati vjeroučenici i vjeroučitelji autobusima i osobnim automobilima iz svih područja BiH. Stolački župnik don Rajko i ravnateljica O.Š. Zdravka sa svojim suradnicima i volonterima, a pod vodstvom prof. Branke Puljić, sve su poduzeli da srdačno i prijateljski prime drage goste iz bliza i daleka i da se svi ugodno osjećaju u našemu Stocu. Stiglo je preko 250 natjecatelja, vjeroučitelja, odgojitelja, mentora…, nakon lijepoga prijema i domjenka, započeli su upisi, provjere, slikanja, upoznavanja…Točno u 11,00 sati zazvonila su sva tri župna zvona i najavila velebno slavlje u Stocu, a svečana procesija krenula je iz sakristije na ulazna vrata župne crkve, naprijed 20-ak ministranata s križem i svijećama, pa svećenici koncelebranti: fra Zvonimir Pavičić, kapelan u Međugorju i vjeroučitelj u O. Š. Bijakovići, fra Jure Barišić, kapelan i vjeroučitelj u O. Š. Čerin, vlč. Marko Crnjak župnik i vjeroučitelj u Glamoču, stolački župnik don Rajko Marković, don Ante Pavlović, član Katehetskog ureda BK BiH i don Ivo Šutalo, biskupski vikar Trebinjske biskupije, ušli su u punu crkvu Božjega puka, posebno mladih. Ulaznu pjesmu: „Isus usta slavni“ intonirao je s kora Župni stolački pjevački zbor „Mladi“, skupa s Dječjim zborom „Modra rijeka“, s Gospina oltara, a prihvatila gromoglasno čitava crkva, lijep i veličanstven ambijent i ulaz u crkvu.

Na početku sv. Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik sljedećim riječima:

„Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu“. Kako je lijepo i Bogu ugodno kad se braća i sestre u ovakom broju nađu zajedno oko Isusova oltara, posebno kad je ovakva mladost uz Isusa Krista zato vas sve skupa, braćo i sestre, srdačno pozdravljam, dobro došli u Stolac! Nas su danas u stolačku župnu crkvu sv. Ilije Proroka, na svečanu svetu Misu okupila dva velika motiva: Vjeronaučna Olimpijada 2019. Državno natjecanje u Stocu i Dan Marka Milanovića, stolačkog uzor-mladića-mučenika koji je prije 160 godina dao svoj mladi dvadesetogodišnji život za Isusa Krista u planini na Morinama, ova dva događaja i idu jedan uz drugoga i očito nisu se slučajno podudarila, to je prst Božji. Bogu hvala! Srdačne pozdrave i prijateljsku dobrodošlicu izražavam cijenjenim gostima i prijateljima:
  • Don Ivi Šutalu, biskupskom vikaru za Trebinjsku biskupiju, koji uime biskupa Ratka predvodi ovo današnja misno slavlje
  • Don Anti Pavloviću-Ćani, pročelniku Katehetskog ureda Hercegovačkih biskupija i članu Katehetskog ureda Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
  • Članovima povjerenstva Vjeronaučne Olimpijade na čelu sa sestrom Vlatkom Dujmović
  • Braći svećenicima, časnim sestrama i svim vjeroučiteljima
  • Udruzi Marko Milanović, sa svim članovima
  • Načelniku Općine Stolac sa suradnicima
  • Željku Ćoriću, ravnatelju Zavoda za školstvo HNŽ iz Mostara
  • Ravnateljicama svih triju škola na terenu općine Stolac s njihovim suradnicima i djelatnicima
  • Vjeroučenicima-natjecateljima, svim učenicima nazočnim u ovoj crkvi i svemu puku Božjemu koji sudjeluje u ovoj sv. Misi
  • Pozdravljam sve medije iz duhovnog i društvenog miljea na čelu sa HRT-dopisništvom iz Mostara
  • Pozdravljam sve: volontere, ministrante, vodiče, pjevače, pomagače, posluživače, svirače, tumače, čitače i sve koji svojim nesebičnim radom doprinose uspjehu i napretku ovogodišnje „Vjeronaučne Olimpijade - Stolac 2019.“
  • Hvala svima, dobro nam došli i ugodno se osjećajte u Gradu na Bregavi, Bog vas blagoslovio!
A sada, velečasni don Ivo, započni ovo sveto misno slavlje i ovu sv. Misu prikaži Bogu na slavu, a nama na spasenje!

Don Ivo je na početku svoje propovijedi istaknuo kako su apostoli uskrsloga Krista, svoga Učitelja propovijedali i naviještali tako smjelo da su gotovo svi mučenički poginuli i za njega svoj život dali. Na kraju je istaknuo primjer katoličkog mladića Marka Milanovića rodom iz Kruševa kod Stoca koji je 1859. svjedočki položio život za katoličku vjeru. Don Ivo je naglasio: „Danas po osmi put ovdje u stolačkoj župi svetom Misom obilježavamo godišnjicu mučeničke smrti Marka Milanovića. On je sin naše stolačke župe, rodom iz Kruševa, koji je 1859. poginuo na brdu Jankomir u blizini Nevesinja. Išao je s grupom planištara prema imanju svoje obitelji da obrađuju zemlju. Presrela ih je grupa hajduka koja im je odmah zaplijenila svu imovinu. Bila su ih dvojica katolika, on i Pero Glavinić, musliman Mujo i dvojica pravoslavaca. Muju su na mjestu ubili, dvojicu pravoslavaca pustili a od katolika tražili da se izjasne pravoslavcima i da će ostati na životu. Pero je odmah pristao dok je naš junak Marko rekao da je katolik. Tražili su od njega više puta da se odrekne svoje katoličke vjere kako bi ostao na životu. Međutim on je ostavo pri svojoj tvrdnji rekavši: 'Ja sam katolik, pa vi radite što hoćete!'. Sijevnu sablja, pade glava! Kakav krasan primjer svjedočanstva za Isusa i vjeru katoličku. Vrjedniji mu je bio Isus i katolička vjera nego vlastiti život i svo imanje ovoga prolaznoga svijeta. Ponosni smo na ovaj predivni primjer kršćanskoga mladića koji znade za kim je pošao i tko je njegov Put, Istina i Život!“ Don Ivo je zaključio: „Od nas se danas ne traži mučenička smrt ali se traži svakodnevno svjedočenje kršćanske vjere: u molitvi, redovnom pohađanju svete Mise, ispovijedi i pričesti, poslušnosti roditeljima, marljivome pristupu školskim obvezama i poštivanju svakog čovjeka. Jesmo li spremni na takav način svjedočiti svoju vjeru i svoje kršćanstvo u svakodnevnom životu? Molimo danas uskrslog Krista da nam u tome svojom božanskom snagom pomogne i da nas uvijek svojim nebeskim blagoslovom prati.“

Za vrijeme sv. Mise pjevali su stolački zborovi, ministrirali župni ministranti, a misna čitanja čitali i Molitvu vjernika predmolili mladi s raznih strana Crkve u BiH. Za vrijeme sv. pričesti pričešćivala su četvorica svećenika a skoro sav vjerni puk pristupio je blagovanju Tijela Kristova.

Na kraju sv. Mise don Rajko je zahvalio svima, izrazio radost zbog današnjeg dvostrukog slavlja i najavio da svi zainteresirani mogu vani pred crkvom kod naših ministranata dobiti spomen-sličice Marka Milanovića na kojima je molitva odobrena od Biskupskog Ordinarijata iz Mostara za otvaranje postupka beatifikacije.

Nakon toga je don Ante predstavio kompletan daljnji protokol dana, slijedio je misni blagoslov i na kraju: Kraljice neba raduj se, aleluja! Poslije su svi okupljeni pošli u procesiji prema Biskupijskom Centru (B.C.) u Stocu, a naprijed je išao policijski automobil. Don Rajko se poslije sv. Mise nakaratko u Župnom uredu sastao s „Udrugom Marko Milanović“ i dogovorili se za jedan dulji sljedeći susret.

U B.C. organiziran je Program otvorenja natjecanja uz prigodne pozdrave: Načelnika općine, Ravnateljice O.Š., Ravnatelja zavoda za školstvo, a potom su Don Ante Pavlović i sestra Vlatka Dujmović otvorili Vjeronaučnu olimpijadu. Zatim je održan prigodni program učenika O.Š. i Sr. Š. Stolac, nakon čega je slijedio raspored natjecanja po skupinama i u krenulo se u razrede O.Š. Stolac na pismeni ispit, zatim ručak u stolačkom restoranu „Sampjero“, pa razgledavanje grada, gdje su ususret izišli djelatnici JP „Radimlja“ angažiranjem ravnateljice gđe. Maje Lopin. Komisija je pregledala i klasificirala pismene radove i onda se išlo na usmeno natjecanje u B. C., komisija je izvršila bodovanje i u 18,00 sati, opet prigodni program, pa proglašenje pobjednika i nagrade. Prvo mjesto iz Osnovnih škola osvojila je O. Š. Sovići Mostarska biskupija, a prvo mjesto Srednjih škola osvojio je Katolički Srednjoškolski centar Don Ivan Bosko iz Žepča.

Na kraju je Povjerenstvo Vjeronaučne olimpijade našemu dumi dodijelilo pehar priznanja s natpisom: „Župniku don Rajku za odličnu organizaciju natjecanja Vjeronaučna olimpijada 2019. Stolac, 30. travnja 2019.“, na čemu se dumo svima iskreno zahvalio i izjavio da će ovaj pehar biti izložen u Dvorani za mlade u župi Stolac, koji će nas trajno podsjećati na ovaj veličanstveni događaj „Vjeronaučne olimpijade u Stocu 2019.“ Poslije je don Ivo čestitao pobjednicima i zahvalio svima na lijepom druženju u Stocu i pjesmom: „Danas smo sretni“ završila je „Vjeronaučna olimpijada 2019.“ u Stocu, na opće zadovoljstvo svih nazočnih.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"