Svečano proslavljena Prva večer trodnevnice i „18. Večer Folklora“ u Stocu 2019.U srijedu, 17. srpnja 2019. u Stocu je svečano proslavljena Prva večer trodnevnice. Prije sv. Mise ispovijedalo je više svećenika, a svijet se okupljao u velikom broju, kako domaći tako i gosti i 10-ak HKUD-ova iz Lijepe naše i Hercegovine. Svečanu sv. Misu u 19,00 s. u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu predvodio je i prikladnu propovijed održao don Antun Pavlović, župnik Hrasna i upravitelj Svetišta Kraljice Mira, a pod sv. Misom pjevao je Župni zbor „Kraljica Mira“ iz župe Hrasna.

Hrašnjani su sa svojim dumom došli u 18,00 sati pred stolačku župnu crkvu, gdje ih je stolački župnik sa svojim mladima srdačno primio i pozdravio te u župnoj dvorani prijateljskim domjenkom počastio i prigodnim suvenirima darovao. U dvorani su se redale lijepe uspomene, jer je stolački župnik don Rajko 19 godina prije Stoca pastoralno djelovao u župi Hrasno i osnovao upravo ovaj zbor „Kraljica Mira“ koji se zadržao do dana današnjega, te su i današnjem župniku desna ruka, iako su se razišli po čitavom svijetu, ali se o Kraljici Mira u Hrasnu svake godine okupe i pjevaju pod sv. Misom.

Svečano proslavljena Prva večer trodnevnice i „18. Večer Folklora“ u Stocu 2019.

Hrašnjani su poslije imali u dvorani s dumama kratku pjevačku probu, nakon čega je slijedila i zajednička fotografija u crkvenom dvorištu. Potom su dume Antun i Rajko pošli u sakristiju gdje su se obukli za sv. Misu, koja je slavljena u 19,00 sati, a hrašanjski zbor je krenuo na kor u pripravi za pjevanje pod sv. Misom. Na koru ih se okupilo 60-ak pjevača, koji su došli sa svih strana sa svojim obiteljima, što nas je sve ugodno iznenadilo. Za orguljama su se izmjenjivali svirači Boško, Josip i Nino, a psalam i Aleluju otpjevali su Josip, Mario i Nikica. Budući su se pjevale pučke crkvene pjesme čitava se crkva uključila u zajedničko i skladno liturgijsko pjevanje.
Na početku je dumo Rajko sve nazočne lijepo pozdravio, a poseban pozdrav uputio je hrašanjskom župniku don Antunu i izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a onda je s izrazitom radošću pozdravio hrašanjske pjevače, vrativši se malo u prošlost, kad su osnovani 1981. To su tada bili, naglasio je dumo, mladi dječaci i djevojčice, a danas su to ljudi pod brkovima, gospođe sa šeširima, sa svojim obiteljima, djecom i unucima. Nastupali smo po raznim crkvenim i kulturnim manifestacijama, nastavio je dumo, od Kotora do Marije Bistrice i bili jedino Folklorno društvo s lijeve strane Neretve osnovano pri Crkvi, te smo tako ušli u mnoge enciklopedije, brošure i edicije koje su se u hrvatskom korpusu tada izdavale. U društvu su djelovale tri sekcije: HKUD „Hrašnjani“, Pjevački župni zbor „Kraljica Mira“ i VIS „Aleluja“. I njima je dumo izrazio srdačnu dobrodošlicu što je okupljeni puk s radošću prihvatio i dugim ih pljeskom nagradio. Dumo je zatim pozdravio i hrašanjskog bogoslova Tonija, kojega je krstio, a dumo Antun ga odgojno prati prema oltaru. Pod sv. Misom bogoslovi su čitali i predmolili, a don Damir navijestio Evanđelje.

Pri kraju sv. Mise Hrašnjani su dumi priredili jedno iznenađenje poklonivši mu lijepu i veliku sliku Svetišta Kraljice Mira u Hrasnu, koju su uime svih Hrašnjana prinijeli Alfo i Tihana. Alfo je pročitao i prikladan tekst koji je stavljen na sliku:

Povodom gostovanja u župi sv. Ilije Proroka u Stocu, na 1. večer trodnevnice sv. Iliji, našem dragom dumi Rajku poklanjamo ovu panoramsku fotografiju „Svetišta Kraljice Mira“ u Hrasnu, kao uspomenu i zahvalu za 19 godina pastoralnog rada u našoj župi i kao čestitku za prošlogodišnji jubilej – „40 godina svećeništva“ (1978.-2018.). Dragi dumo Rajko, od srca zahvaljujemo dragom Bogu na svim darovima koje smo primili kroz Vaš dugogodišnji požrtvovni rad, gdje ste ostavili neizbrisivi pečat u našoj župnoj zajednici. Hrasno – Stolac, 17. 7. 2019. godine; Župni zbor „Kraljica Mira Hrasno“ sa župnikom don Antunom Pavlovićem.

Nakon pročitanog teksta Alfo i Tihana su dumi predali sliku, koju su zajednički pokazali čitavom puku, što je puk s oduševljenjem prihvatio. Poslije se i dumo, ugodno iznenađen, obratio s nekoliko riječi zahvale Hrašnjanima i iznio nekoliko crtica iz zajedničkog druženja i nastupa, posebno s Mlade mise don Vjeke Šaravanje u Crnču, 12. 7. 1981., gdje je bila i Tihana kao mlada djevojka, a zatim Alfu pohvalio za lijepo pročitan tekst u koji je savršeno uključio 3 pravila pri čitanju: ritam, dikciju i artikulaciju, pa se vidi da mu je hrvatski predavao popularni učitelj pokojni Božo Mandurić. Zatim je i stolački dumo uzvratio Hrašnjanima darom: stolačkom lozom iz murvove bačve, vinom iz stolačkih vinarija, te ostalim rekvizitima kojima će se Hrašnjani po povratku u Hrasno sa svojim župnikom počastiti. I na kraju se dumo zahvalio hrašanjskom župniku don Antunu, na spremnom dolasku u Stolac, na predvođenju sv. Mise i na poučnoj propovijedi u kojoj je sv. Iliju vrlo lijepo opisao i narodu ga za uzor postavio, zahvalio je pjevačima na odličnom pučkom pjevanju, a hrašanjskom bogoslovu Toniju, na lijepo pročitanom misnom čitanju i zaželio mu sretan i blagoslovljen put prema oltara, a kad bude Mlada misa svi ćemo iz Stoca doći u Hrasno na mladomisničko slavlje, naglasio je dumo. Poslije se don Antun uime svih Hrašnjana zahvalio stolačkom dumi na lijepom prijemu i gostoprimstvu i svima na kraju udijelio misni blagoslov. Poslije svega programa pred crkvom opet su Hrašnjani sišli na prijateljsko čašćenje u župnu dvoranu, gdje su s dumama i zapjevali da se ne zaborave stari običaji i stare dobre uspomene iz prošlih vremena.

U 20,00 s. započela je Osamnaesta „Večer folklora“ u Stocu na vanjskoj pozornici u crkvenom dvorištu. Deset društava je pozvano, ali se jedno društvo ispričalo, pa je 9 folklornih društava prošlo u mimohodu ispred pozornice i predstavilo se nazočnom mnoštvu. Župnik don Rajko uz pozdrav nazočnim gostima i svemu okupljenom narodu, pozdravio je i sva folklorna društva: HKUD „Stolac“ Stolac; KUD „Šokadija“ Budrovci-Slavonija; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna; HKUD „Naši korjeni“ Bobanovo i HKUD „Domanovići“ Domanovići. Poslije su voditelji Ivan-Ica i Gabrijela lijepo vodili program i najavljivali svako društvo uz kratku osobnu iskaznicu društva.

Poslije službenog nastupa don Rajko je podijelio svim sudjelovateljima u programu zahvalnice, župnu lozu iz murvove bačve, vino iz stolačkih vinarija, ovogodišnji Zbornik MH Stolac i onima koji su po prvi put u Stocu CD i DVD stolačkog društva i Turističku monografiju župe Stolac. Nakon podjele zahvalnica priređen je veličanstveni Vatromet od nekoliko minuta, na ugodno iznenađenje svega okupljenog mnoštva. Folklori su zatim pošli na večeru, a tada je uslijedila opća župna fešta koju je predvodio popularni pjevač Marin Previšić i grupa „Kamen“. Svi su se uključili u feštu, posebno djeca i mladi, a ostali je svijet uživao u fešti, pjesmi i razonodi te prijateljskom razgovoru i čašćenju hladnim pićima. Sva ova lijepa svečanost, koju je sa svojim dumom organiziralo HKUD „Stolac“ iz Stoca, prošla je dostojanstveno, na opće zadovoljstvo svega nazočnog mnoštva.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"