Čista srijeda – Pepelnica u Stocu 2020. Čista srijeda-Pepelnica, 26. veljače 2020. u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka proslavljena je vrlo dostojanstveno, kako i dolikuje ovom svetom danu na početku korizme.

Svečana sv. Misa slavljena je u 17,30 sati, a sat vremena prije sv. Mise stolački dumo Rajko ispovijedao je vjernike, među kojima je najviše bilo djece i mladih, koji su ovu korizmu htjeli započeti čista srca i duše uz svoje osobne korizmene odluke. Puna crkva puka Božjega, pun kor pjevača, a ministranti okitili oltar kao najljepše cvijeće. Župna crkva vrlo lijepo aranžirana s korizmenim simbolima koji će kroz korizmu vjerni puk poticati na razmišljanje i obraćenje.

U 17,30 sati župna zvona su najavila početak sv. Mise, ministranti s dumom izlaze na oltar, a čitava crkva predvođena Mješovitim župnim zborom „Mladi“ punim zanosom srca i duše pjeva pučki dvoglasno ulaznu korizmenu pjesmu: „Ja se kajem Bože mili“. Župnik pozdravlja sve nazočne vjernike i poziva ih na dostojno držanje i skrušeno kajanje, te na početku sv. Mise blagoslivlje pepeo koji je nastao spaljivanjem maslinovih grančica od Cvjetnice. Čitava crkva pristupa pepeljanju uz tradicionalno pučko dvoglasno pjevanje Gospina plača, koji čitava crkva znade napamet. Mladi iz župe čitaju misna čitanja i molitvu vjernika. Poslije pročitanog Evanđelja, dumo upućuje vjernicima prikladnu propovijed na početku korizme. Čitavu župu poziva na obraćenje i životnu inventuru, da u korizmi uočimo svoje mane i nedostatke, da vježbamo svoj karakter, da znamo reći samima sebi, ovo hoću, a ovo neću, te da se tako popravimo i iz korizme iziđemo bolji i zadovoljniji, kako bi nam onda Uskrs bio draži i radosniji. Skoro sav okupljeni puk pristupa sv. Pričesti uz nastavak pjevanja Gospina plača.

Na kraju sv. Mise župnik sve poziva na korizmenu pokoru, post, molitvu i djela ljubavi, te redovitu sv. Misu kako nedjeljama, tako i radnim danima, a poseban poziv upućuje vjernicima na uobičajenu pobožnost Križnoga puta svakim korizmenim petkom u 16,30 sati uz stolačku Kalvariju, brdašce Križevac, gdje na kraju pobožnosti bude slavljena i sv. Misa. Korizma u Stocu započela je poticajno uz dobar odaziv župljana, pa se nadamo i dobrim duhovnim plodovima na kraju korizme.

cista_srijeda_01.jpg cista_srijeda_02.jpg cista_srijeda_03.jpg

cista_srijeda_04.jpg cista_srijeda_05.jpg cista_srijeda_06.jpg

cista_srijeda_07.jpg cista_srijeda_08.jpg cista_srijeda_09.jpg

cista_srijeda_10.jpg cista_srijeda_11.jpg cista_srijeda_12.jpg

cista_srijeda_13.jpg cista_srijeda_14.jpg cista_srijeda_15.jpg

cista_srijeda_16.jpg cista_srijeda_17.jpg cista_srijeda_18.jpg