Sveti Ilija u Stocu 2020. i blagoslov prije sv. Mise na „Trgu sv. Ilije Proroka“Na Ilindan, 20. srpnja u 11,00 sati vjerni puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u crkvi i u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem don Željkom Majićem, generalnim vikarom, koji je predvodio misno slavlje uz 15-ak svećenika koncelebranata.

Na početku obreda don Željko je ispred kipa na Trgu sv. Ilije Proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip izliven u bronci, visok je 3,5 m., a rad je ak. kipara Kuzme Kovačića. Poslije molitve i blagoslova svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ predvodio je liturgijsko pjevanje.

Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković i naglasio: Svečanu sv. Misu na svetkovinu Ilindana ove godine, trebao je dogovorno predvoditi, i tako je otišlo u javnost, hvarski biskup msgr. Petar Palić. Budući da je u međuvremenu objavljeno da je papa Franjo imenovao mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske biskupije msgr. Palića, došlo je do promjene. Biskup Petar je sve pozdravio, na sve zazvao Božji blagoslov i svima čestitao Ilindansko slavlje. Sv. Misu ove godine predvodi don Željko Majić, delegirani generalni vikar iz Mostara. Novomu biskupu Petru čestitamo na imenovanju, a don Željku izražavamo srdačnu dobrodošlicu u Stolac. Okupljeni puk je ovu obavijest radosno prihvatio i srdačnim pljeskom nagradio. U znak dobrodošlice mladi su don Željku predali umjetničku sliku akad. slikara Gorana Milinkovića iz Mostaru, akril na platnu „Kameni spavači“, motiv s nekropole Radimlje kod Stoca. Zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, hrvatske branitelje, predstavnike medija, iseljenike i sav vjerni puk.

Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave, te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali bogoslov i mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta don Željkova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je propovjednik sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika. Pri kraju sv. Mise slijedila je završna riječ generalnog vikara, u kojoj je zahvalio župniku Rajku na pozivu, vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti i na kraju je slijedila „Lijepa naša“.

Odmah poslije Mise župnik je pred crkvom kod stolačkih mladića počastio svijet osvježavajućim pićima, a zaorio se i domaći bećarac. Poslije je svijet pošao u Stočana na ručak, a župnik je ugostio u župnoj kući svećenike i uzvanike. Tako su Dani sv. Ilije Proroka u Stocu završili na opće zadovoljstvo stolačkog puka, hodočasnika, gosta i prijatelja, popraćeni Foto studijem „Sliko“ iz Stoca. Bogu hvala!

ilindan_01.jpg ilindan_02.jpg ilindan_03.jpg

ilindan_04.jpg ilindan_05.jpg ilindan_06.jpg

ilindan_07.jpg ilindan_08.jpg ilindan_09.jpg

ilindan_10.jpg ilindan_11.jpg ilindan_12.jpg

ilindan_13.jpg ilindan_14.jpg ilindan_15.jpg

ilindan_16.jpg ilindan_17.jpg ilindan_18.jpg

ilindan_19.jpg ilindan_20.jpg ilindan_21.jpg

ilindan_22.jpg ilindan_23.jpg ilindan_24.jpg

ilindan_25.jpg ilindan_26.jpg ilindan_27.jpg

ilindan_28.jpg ilindan_29.jpg ilindan_30.jpg

ilindan_31.jpg ilindan_32.jpg ilindan_33.jpg

ilindan_34.jpg ilindan_35.jpg ilindan_36.jpg

ilindan_37.jpg ilindan_38.jpg ilindan_39.jpg

ilindan_40.jpg ilindan_41.jpg ilindan_42.jpg

ilindan_43.jpg ilindan_44.jpg ilindan_45.jpg

ilindan_46.jpg ilindan_47.jpg ilindan_48.jpg

ilindan_49.jpg ilindan_50.jpg ilindan_51.jpg

ilindan_52.jpg ilindan_53.jpg ilindan_54.jpg

ilindan_55.jpg ilindan_56.jpg ilindan_57.jpg

ilindan_58.jpg ilindan_59.jpg ilindan_60.jpg

ilindan_61.jpg ilindan_62.jpg ilindan_63.jpg

ilindan_64.jpg ilindan_65.jpg ilindan_66.jpg

ilindan_67.jpg ilindan_68.jpg ilindan_69.jpg

ilindan_70.jpg ilindan_71.jpg ilindan_72.jpg

ilindan_73.jpg ilindan_74.jpg ilindan_75.jpg

ilindan_78.jpg ilindan_79.jpg ilindan_80.jpg

ilindan_81.jpg