Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu 2020. U našoj župi svečano je u utorak, 8. rujna 2020. proslavljena Mala Gospa koja je supatron župe Stolac. Za ovu našu svečanost pripremili smo se trodnevnicom u župi. Kroz tri dana: subota, nedjelja i ponedjeljak bila je prigoda za sv. ispovijed, kad je ispovijedalo više svećenika.

Prvu večer ispovjedila su se djeca Osnovne škole, drugu večer mladi Srednjih škola, studenti i ostala župna mladež, a treću večer ispovjedili su se odrasli. Svaku večer kroz trodnevnicu bila je pobožnost Gospi: krunica, litanije i poslije sv. Misa. Sve tri večeri pobožnosti Gospi predmolila su školska djeca, a sv. Mise predvodio je župnik don Rajko. Pod sv. Misama pjevali su naizmjence župni zborovi i pjevačke skupine: Modra Rijeka, Angelus i Vidoštačka kraljica.

Na Uočnicu Male Gospe poslije sv. Mise bila je zavjetna procesija s upaljenim svijećama oko župne crkve i pjevanim Gospinim litanijama, a pred Gospinom špiljom zapjevali smo Lurdsku pjesmu. Bilo je veličanstveno pogledati kako okupljeni raspjevani puk, a pogotovo djeca i mladi, na pripjev: Zdravo, zdravo, zdravo Marijo, podiže svijeće u zrak i ponovno ih vraća natrag, a sve to u jednom prelijepom duhovnom ozračju. Poslije je župnik okupljenom puku te svim majkama i očevima s malom djecom u naručju, podijelio blagoslov po zagovoru Male Gospe, a nakon završne pjesme “Zdravo Djevo“ i župnih zvona, vjerni puk se razišao svojim domovima obogaćen večernjim duhovnim sadržajem.

Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu 2020.

Na Malu Gospu procesija s ministrantima i svećenicima ušla je svečano na glavna vrata u crkvu, a sv. Misu, u koncelebraciji domaćeg sina don Damira i mjesnog župnika don Rajka, predvodio je i prikladnu propovijed puku i školskoj mladeži uputio don Mate Pehar, župni vikar župe sv. Mateja ap. i ev., Mostar. Na početku sv. Mise don Rajko je pozdravio sav nazočni puk, školsku mladež i naše studente s njihovim učiteljima, vjeroučiteljima, nastavnicima, profesorima i ravnateljima, koji su stolačku crkvu lijepo popunili a djeca poslušala dumu pa došla ispred i oko oltara, a dio svijeta je ostao na platou pred crkvom i u crkvenom dvorištu dobro pokriven vanjskim župnim ozvučenjem.

Svečano proslavljena Mala Gospa u Stocu 2020.

Župnik je zatim pozdravio predvoditelja misnog slavlja don Matu, te naglasio kako je don Mate ovogodišnji hercegovački mladomisnik, rođen u Mostaru 1996., pripada katedralnoj župi, ove je godine zaređen za svećenika i slavio mladu Misu, kao đakon službovao je u župi Blagaj-Buna kod našeg don Nikole, bivšeg stolačkog kapelana, a sada je župni vikar u župi sv. Matej kod don Ivice Borasa, također nekadašnjeg stolačkog kapelana i na kraju mu zaželio srdačnu dobrodošlicu, što je svijet s oduševljenjem prihvatio i don Matu dugim i prijateljskim pljeskom pozdravio. Zatim je dumo pozdravio domaćeg sina don Damira i uime čitave župe čestitao mu imenovanje za župnika župe Buhovo kod Širokog Brijega, nakon čega je i njega svijet srdačno pozdravio. Pod sv. Misom pjevao je Veliki stolački zbor “Mladi”, a čitali su stolački mladići i djevojke. Oko oltara se poredao popriličan broj župnih ministranata, tako da je sve bilo dostojanstveno kako i priliči ovom svetom Gospinu danu. Don Mate je u propovijedi vrlo lijepo Božjemu puku predstavio Gospu, dao je svima za uzor, a pogotovo školskoj djeci i mladima kojima upravo započinje školska i vjeronaučna godina

Na kraju sv. Mise, a na početku Školske i Vjeronaučne godine zazvali smo Duha Svetoga da nam čitava godina bude plodonosna i blagoslovljena kako osnovnoškolcima, tako i srednjoškolcima i studentima. Sve ove stolačke događaje popratio je prigodnim fotosima Foto studio Sliko - Stolac. Poslije sv. Mise stolački puk se zadržao u ugodnom razgovoru uz čašicu pića pod starom lipom pred župnom crkvom, a mladi iz stolačkog Folklora poveli su pučko slavlje u kolu i pjesmi, a sve u želji da se ne zaborave dobri stari običaji.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"