Listopadske pobožnosti u Stocu 2020.Listopadske pobožnosti u Stocu, kako svake godine, tako i ove, dobro su posjećene u stolačkoj župi. Svaku večer održavaju se pobožnosti Gospi pred njezinim kipom u župnoj crkvi u 18,00 sati, zatim slijedi sv. Misa.

Stolački puk dobro popuni crkvu sv. Ilije Proroka, Dječji zbor „Modra rijeka“ s ostalim pjevačima, predvodi pučko pjevanje za vrijeme pobožnosti i sv. Mise, a čitav okupljeni puk složno prihvati i pjeva, ministranti poslužuju oko oltara, mladi čitaju misna čitanja i Molitvu vjernika, a čitav puk složno i glasno moli. Na početku uz ulaznu pjesmu Dumo s ministrantima izlazi iz sakristije pred oltar i započinje Gospinu krunicu: Vjerovanjem, Očenašem i tri Zdravomarije, zatim djeca i mladi nastave desetke krunice predmoliti, a puk pobožno odgovara.

Na kraju izmoljene krunice svi kleknu a Dumo pred Gospinim kipom predmoli Gospine litanije, nakon litanija, slijedi pjesma pa priprema za sv. Misu. U sv. Misi svi pobožno sudjeluju, a dosta se svijeta i pričesti.

U listopadu četvrtkom umjesto krunice imamo Klanjanje Presvetom Sakramentu za duhovna zvanja, ali i za sve ostale naše potrebe, kao što je bilo i večeras, 15. listopada na blagdan sv. Terezije Avilske. Dumo s ministrantima izađe iz sakristije obučen u prigodni plašt bijele boje te na oltaru stavi veliku hostiju u monstrancu, izloži Presveto na glavni oltar, za vrijem čega pjevači i puk pjevaju 3 puta Svet, Svet, Svet, zatim Dumo daje uvod u klanjanje, te kroz nekoliko prigodnih misli i rečenica pripravi puk na molitvu i razmišljanje pred Presvetim. Najprije molimo za duhovna zvanja da nam Gospodin dade dobrih i svetih svećenika koji će sv. Mise slaviti i katolički puk u vjeri poučavati, jer nema svećenika bez Mise, ni Mise bez svećenika, to je dvoje usko povezano, a sve je Krist ustanovio na Veliku Četvrtak na Posljednjoj Večeri, zatim svijet u tišini moli svoje privatne molitve i zahvaljuje Bogu za sva dobra koja nam trajno udjeljuje.

Listopadske pobožnosti u Stocu 2020.

Poslije slijedi jedna euharistijska pjesma, pa litanije Presvetog Srca Isusova, nakon litanija, pjesma „Divnoj dakle tajni ovoj“, kađenje, pa blagoslov s Presvetim. Poslije blagoslova, Blagoslovljen budi Bog, pospremanje Presvetoga u Svetohranište, pa „Do nebesa“. Slijedi pripremanje oltara za sv. Misu, pučka ulazna pjesma: „Sveta Marijo, moli svoga Sinka, da nam Isus dade dobrih svećenika, svećenika Majko svojoj Crkvi daj, koji će nas Majko voditi u raj“ i započinje sv. Misa.

Listopadske pobožnosti u Stocu 2020.

Na početku, iza ulazne pjesme i U ime Oca…. Dumo redovito pozdravi okupljeni puk, dade nekoliko uvodnih duhovnih misli u sv. Misu ili nešto iz životopisa sveca dotičnoga dana, pozove narod na kajanje i sv. Misa krene svojim tijekom. Za vrijeme sv. Mise svijet složno pjeva, moli, sluša misna čitanja i na kraju većina pristupi sv. pričesti. Uvijek, pa tako i večeras završimo jednom Gospinom pjesmom, nakon čega se raziđemo svojim kućama, a poneki još ostanu kratko vrijeme u molitvi i zahvali Bogu i Gospi za sve milosti koje nam Gospodin preko naše Nebeske Majke šalje svakoga dana. Bogu hvala na ovim lijepim susretima koji nas uvijek obogate obilatim duhovnim sadržajima.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"