Na Ilindan, 20, srpnja 2021. župa Stolac priredila župniku don Rajku svečani oproštajNa Ilindan, u utorak, 20. srpnja 2021. stolački vjernici, predvođeni mladima, pod svečanom sv. Misom u 11,00 sati, koju je predvodio mons. Ivan Štironja, biskup kotorski u koncelebraciji 15-ak svećenika i u nazočnosti nekoliko tisuća vjernika, priredili su svome župniku don Rajku Markoviću svečani oproštaj. Don Rajko je nakon 22 godine svećeničke službe u Stocu dekretom mjesnoga biskupa Petra Palića dobio premještaj u župu Bijelo Polje-Potoci kod Mostara.

Na kraju sv. Mise, najprije ga je uime domaćih svećenika, njih četvorice, koje je don Rajko poslao u svećeništvo i proslavio im Mlade Mise i uime vjernika, pozdravio i zahvalio don Damir Pažin, domaći sin sljedećim riječima:

Poštovani i dragi dumo Rajko!
Pripala mi je čast kao jednom od domaćih sinova da se danas, kada naša župa i grad slave svoga zaštitnika sv. Iliju, oprostim od Vas u svoje ime, u ime duhovnih zvanja ove župe i cijele župne zajednice. Vi ste ovdje proveli 22 godine svojega svećeničkog života i poput Dobrog Pastira vodili, hrabrili i izgrađivali ovaj hercegovački puk kojemu povijest nikada nije bila laka, a kojemu je kako ste Vi to voljeli reći, poput kamena žestaca vjera uvijek bila jaka i nepokolebljiva. U toj vjeri i mi prihvaćamo Vaš premještaj, premda nam nije lako jer smo u Vama imali duhovni i domoljubni oslonac i jer smo uvijek lijepo surađivali na obostranu izgradnju.

Dragi Dumo! Hvala Vam za sav Vaš trud koji ste uložili u ovu župu svetog Ilije proroka u gradu na Bregavi! Hvala Vam za Vaše nesebično darivanje u radu s našom djecom i mladima. Hvala Vam za Vašu posebnu brigu koju ste uvijek rado posvećivali bolesnim i nemoćnim župljanima. Na Vašem licu uvijek je odsijevala nada u bolju budućnost i nikad ste niste dali pokolebati unatoč mnogim protivštinama. Učili ste nas da samo cijeneći i poštujući svoje možemo poštovati i tuđe i na tome Vam od srca hvala! Tijekom ova 22 ljeta mnoge ste od nas krstili, pričestili, ispovjedili, vjenčali i mnoge umiruće svetim sakramentima okrijepili i u krilo Očevo ispratili. Posebno ste znali uliti riječi nade i utjehe onima koji su bili shrvani težinom svojeg životnoga križa. Kao naš župnik, posebno možete biti ponosni na 4 svećenika, koja ste za svojeg pastoralnog djelovanja doveli do oltara. Evo, upravo ovog ljeta, kad smo dobili vijest o Vašem premještaju, proslavili smo četvrtu Mladu Misu i time pokazali da naša župa još uvijek urađa plodovima vjere, nade i ljubavi u Trojedinoga Boga i da nijedna naša molitva i žrtva nije bila uzaludna.

Neka Raspeti Krist bude i dalje Vaš životni suputnik i neka Vas nagradi za sva učinjena dobra! Vi ste nam kao župnik, za naše Mlade Mise, uvijek poklanjali Križ, simbol naše Katoličke vjere i našeg identiteta. Zato i ja Vama u ime duhovnih zvanja župe Stolac, poklanjam Kristov križ i po Njemu zazivam na Vas i na Vaš novi početak obilje Božjega blagoslova! Hvala i živjeli!

Župniku su predali križ dvojica nazočnih domaćih sinova don Damir i o. Stanko. Dumo je križ poljubio, don Damiru zahvalio na lijepim riječima, a onda je za ambon izišao stolački mladić Matej Šutalo, član župnog Folklora, pa uime svih mladih iz župe i svega stolačkog puka obratio se okupljenom mnoštvu i župniku sljedećim riječima:

Hvaljen Isus i Marija,
Sve vas lijepo i srdačno pozdravljam. U prvom redu želim pozdraviti predvoditelja ovog svetog misnog slavlja, kotorskog biskupa mons. Ivana Štironju, sve svećenike i časne sestre. Pozdravljam vas dragi župljani koji ste se okupili u ovako velikom broju da proslavimo našu glavnu svetkovinu.
Pripala mi je velika čast i zadovoljstvo da u ime mladih župe Stolac i u ime svih naših župljana zahvalim našemu dumi Rajku na svemu što je učinio za nas kroz sve ove godine. Dumo je kroz 13 raznih udruga koje su djelovale uz crkvu pokazao koliko želi ulagati, a i uložio je, u izgradnju naših mladih i naše župe. Pored rada sa mladima i sa svojim župljanima teško je ne uočiti i njegove organizacijske sposobnosti. Sve je krenulo sa uređenjem crkvenog dvorišta, zatim obnova crkve, rekonstrukcija muzeja, dvorana Leopold Mandić, trg i kip našeg zaštitnika sv. Ilije Proroka, podizanje spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima drugog svjetskog i domovinskog rata, pastoralni centar, križni put te mnoge druge zamisli koje su se pretvorile u riječi, riječi su se pretvorile u djela, djela su se razvila u navike, a navike su se pretvorile u karakter. A što reći o karakteru našeg dume Rajka. Osoba koja je uvijek bila pozitivna i vedra i iz svake situacije izvukla ono najbolje, osoba koja nas je uvijek znala nasmijati i uljepšati nam dan, osoba koja je donosila mir onima koji su puni tjeskobe i brige, iscjeljenje onima koji su duhovno, mentalno, emocionalno i fizički bolesni, utjehu onima koji su se osjećali napušteno. Dumo Rajko, posvetili ste svoj život Isusu i dovodili ste mu ljude. Doveli ste mu nas sve ovdje okupljene, otvorili ste nam srca i umove, ohrabrili da budemo bolji jer znate da mi možemo biti bolji, slušali ste nas s ljubavlju i niste nas osuđivali, bili ste nam poput oca. Dragi dumo, dragi naš župniče, u ime svih nas mladih i župljana, iskreno i veliko hvala na 22 godine predanog rada, prijateljstva, vjere, ljubavi i smisla za humor. To ste sve poklonili našoj župi i zato znajte, a ja sam siguran u to, da ćete nam uvijek ostati u srcu i u molitvama sviju nas. Mi vam želimo puno božjeg blagoslova i zdravlja i neka Vas dragi Bog vodi i čuva na Vašem putu. I živjeli Vi nama još sto godina.

Matej je vrlo emotivno izgovorio svoj zahvalni govor dumi što je kod okupljenog mnoštva izazvalo i osjećaje i emocije i suze i pljesak. Dumo se, također vidno ganut, zahvalio Mateju prijateljskim zagrljajem i stiskom ruke.

Na kraju je, biranim riječima, župniku zahvalio za 22 stolačke godine dumina svećeničkog rada među svojim narodom, te vodio program mladih koji su se u 4 točke zahvalili svome župniku, Nikola Vujnović, predsjednik župnog Folklora. Naime, stolački su Folkloraši priredili dumi svoj oproštaj na „19. Večeri Folklora u Stocu 2021“. na prvoj večeri trodnevnice sv. Iliji u subotu, 17. srpnja poslije svoga nastupa na pozornici i tad je Nikola održao prigodno slovo zahvale. Danas, na Ilindan, patron župe, dan grada i općine, stolačka mladež htjela se preko Mješovitog zbora „Mladi“, među kojima je i stolački Folklor, uime svih 13 udruga stolačke mladeži i cijele župe oprostiti od svoga dume prigodnim programom. Najprije su župniku zapjevali 5 pjesama koji su sami sastavili za ovu prigodu:

*Mlado društvo zapjevajmo jako, nauči na sve naš dumo Rajko.
*Nek te dumo prati dobra sreća, to je naša želja ponajveća.
*Obišli smo s tobom mjesta fina, od Kotora pa sve do Berlina.
*Hvala dumo od stolačkog svijeta, ti si s nama dvades i dva ljeta.
*Ti se uvijek sjećaj Stoca svoga, a mi ćemo za te molit Boga.

Poslije otpjevanih pjesama mladi su uime čitave župe darovali dumi zlatni kalež u želji da s njim i sa svečanom misnicom koju su mu darovali na „Večeri Folklora“ slavi sv. Mise u koje će biti svakodnevno uključeni i svi Stočani. Nakon toga predali su mu veliku sliku grada Stoca, koju je uradio stolački Sliko, a koja je obišla čitavi svijet i na kraju buket cvijeća s brojem 22, uklopljenim u buket da sve to dumu trajno podsjeća na njegov Stolac koji ga je puno volio i cijenio, a i dumo je svega sebe darovao Stocu i stolačkoj župi. Na kraju poklona, Nikola se još jedanput, uime čitave župe, zahvalio dumi za sve duhovno i materijalno što je učinio za našu župu, a što će ostaviti trajni i neizbrisivi pečat u budućnosti Stoca, te mu zaželio dobro zdravlje i Božji blagoslov u nadi i želji da trajno ostanemo bliski i povezani.

Nakon prigodnog oproštajnog programa, okupljenom puku obratio se i dumo Rajko:

Evo, braćo i sestre naši mladi su zaželjeli danas na Ilindan napraviti jedan župni oproštaj, a mi smo se ostali samo uklopili. Hvala don Damiru, domaćem sinu na lijepim riječima, koje mi je uputio uime duhovnih zvanja naše župe i stolačkih vjernika. Hvala Mateju koji je izrekao prigodno slovo uime stolačke mladeži i čitave župe Stolac. Hvala Nikoli, predsjedniku našega župnog Folklora, koji je kolijevka nekoliko skupina mladih, na prijateljskoj besjedi i zahvali. Hvala našim mladima na pjesmi i darovima koje su mi uručili uime stolačke župe. Od sutra s novim-darovanim kaležom od župe i sa svečanom misnicom darovanom u subotu od Folklora na „19. Večeri Folklora u Stocu“ slavit ću sv. Mise u koje će trajno biti uključena čitava stolačka župa. Slika Stoca uz darovano cvijeće bit će na istaknutom mjestu u znak sjećanja na sve lijepo i plemenito što smo zajednički proživjeli kroz ove 22 godine radeći na slavu Božju, na čast sv. Ilije i na našu osobnu radost. Ovu sam danas sv. Misu prikazao dragom Bogu za vas moje župljane, da vas Gospodin obdari svim blagoslovima i darovima koje su vam u životu najpotrebniji, ali ovo je danas na Ilindan i Misa zahvalnica za sve milosti koje smo svi skupa primili od Gospodina kroz ove 22 godine zajedničkog pastoralnog rada na njivi Gospodnjoj. Zato na sve vas zazivam Božji blagoslov, da vas dobri Bog uzdrži u vjeri, nadi i ljubavi! Braćo i sestre mi svećenici na svome svećeničkom ređenju obećavamo svojim biskupima poštovanje i poslušnost i tako naša Katolička Crkva funkcionira i Bogu hvala da je tako. Ja nakon 22 godine pastoralne službe u Stocu idem u župu Bijelo Polje-Potoci kod Mostara, zamjenjujem don Josipa Galića, a u Stolac dolazi don Ljubo Planinić iz Kruševa kod Mostara. Mi bismo svećenici trebali nastupiti na svojim novim župama do 1. IX. o. g., što ćemo i učiniti. Dakle, još smo mi neko vrijeme zajedno u stolačkom Božjem vinogradu.. Radili smo radosno i složno Bogu na slavu, a nama na spasenje, neka Gospodin blagoslovi sav naš rad. Ostat ćete mi u lijepom i nezaboravnom sjećanju, budimo povezani u molitvi jedni s drugima.

Nakon ovih riječi, dumo je zahvalio ocu biskupu Ivanu, na predvođenju misnog slavlja i na lijepoj i poučnoj propovijedi, svim svećenicima na koncelebraciji, vjernicima na dostojanstvenom držanju i sudjelovanju u sv. Misi te poimence svim službama, institucijama i staležima koji su sudjelovali u organizaciji Ilindanskih svečanosti u Stocu. Na kraju je sve nazočne pozvao pod staru stoljetnu lipu pred crkvom na prigodni domjenak, a domaći Folklor da započne pučko slavlje u koje su se poslije uključili i biskup i dumo te započinjali prigodne bećarce i zapjevali sa stolačkim Folklorom što je prihvaćeno s oduševljenjem i burnim pljeskom. Svi su dumi zaželjeli, dug život, dobro zdravlje i obilat Božji blagoslov!

oprostaj-01.jpg oprostaj-02.jpg oprostaj-03.jpg

oprostaj-04.jpg oprostaj-05.jpg oprostaj-06.jpg

oprostaj-07.jpg oprostaj-08.jpg oprostaj-09.jpg

oprostaj-10.jpg oprostaj-11.jpg oprostaj-12.jpg

oprostaj-13.jpg oprostaj-14.jpg oprostaj-15.jpg

oprostaj-16.jpg oprostaj-17.jpg oprostaj-18.jpg

oprostaj-19.jpg oprostaj-20.jpg oprostaj-21.jpg

oprostaj-22.jpg oprostaj-23.jpg oprostaj-24.jpg

oprostaj-25.jpg oprostaj-26.jpg oprostaj-27.jpg

oprostaj-28.jpg oprostaj-29.jpg oprostaj-30.jpg

oprostaj-31.jpg oprostaj-32.jpg oprostaj-33.jpg

oprostaj-34.jpg oprostaj-35.jpg oprostaj-36.jpg

oprostaj-37.jpg oprostaj-38.jpg oprostaj-39.jpg

oprostaj-40.jpg oprostaj-41.jpg oprostaj-42.jpg

oprostaj-43.jpg oprostaj-44.jpg oprostaj-45.jpg

oprostaj-46.jpg oprostaj-47.jpg