Tijelovo u Stocu, 26. svibnja 2016.Svetkovina Tijelova i ove je godine dostojno proslavljena u Stocu, 26. svibnja 2016. Stolački puk je ispunio župnu crkvu sv. Ilije Proroka, a dio svijeta koji nije mogao u crkvu, ostao je vani pred crkvom pokriven dobrim crkvenim ozvučenjem.

U 18,00 sati započela je svečana sv. Misa, koju je predvodio stolački župnik don Rajko. Stolački je dumo na početku misnog slavlja pozdravio sve nazočne, uveo ih u tajnu svetkovine Tijelova i pozvao vjerni puk na iskreno kajanje.

Pod sv. Misom pjevao je stolački zbor „Mladi“, pun oltar ministranata, ispred oltara mala djeca spremni za procesiju s košarama punih cvijeća, prvopričesnici u svojim odorama, krizmanici u svojim tunikama, a ovogodišnji maturanti-apostoli također u prikladnim tunikama pripravni za službu u pratnji Presvetoga. Misna čitanja i molitvu vjernika predvodili su mladi iz župe. Časna Alojzija lijepo je uredila crkvu i pripremila s mladima sve što je potrebito za ovaj veliki dan. Don Rajko je prikladnim riječima propovijedao o svetkovini Tijelova, a pogotovo o poštovanju Tijela i Krvi Kristove. Puno se svijeta pričestilo, što je također bio znak koliko pobožni puk poštuje i dostojno prima u pričesti Tijelo Kristovo.

Na kraju sv. mise župnik je najavio svečanu procesiju koja se uputila kroz grad slijedećim redoslijedom: naprijed su krenuli maturanti s križem i upaljenim svijećama, a iza križa 4 zastave papina, hrvatska, stolačka i župska, koje su nosili stolački momci, zatim su se poredala školska djeca po razredima, pa prvopričesnici obučeni u prvopričesničku nošnju posipajući iz košarica cvijeće pred Presvetim, onda su krenuli stariji razredi osnovne škole pa ovogodišnji krizmanici obučeni u krizmaničke tunike, zatim 30-ak obučenih ministranata, pa župnik s Presvetim, a maturanti u bijelim tunikama nosili su baldakin-nebo iznad Presvetoga, u pratnji 6 bakljonoša s upaljenim bakljama, zatim su se uputili pjevači velikog zbora „Mladi“, pa vjerni puk Božji. Velika masa svijeta ispunila je stolačke ulice, a procesija se dostojanstveno i pobožno kretala našim gradom uz pratnju župnih redara i časne Alojzije.

Na 4 stajališta-oltara: Podgrad, Kolodvor, Centar i Trg, dumo je obavio blagoslov na sve četiri strane svijeta. Kad je procesija došla na Centar grada, gradska su zvona pozdravila procesiju i Presveti Oltarski Sakramenat.

Poslije procesije u crkvi smo svečanim blagoslovom i pjesmom „Do nebesa“ završili ovaj svečani dan. Poslije blagoslova, župnik je zahvalio svima koji su sudjelovali u tijelovskim pripremama i organizaciji: Policiji, Komunalnom poduzeću, prvopričesnicima, krizmanicima, pjevačima, djeci, ministrantima, maturantima-apostolima, mladima, časnim sestrama i svima koji su svojom aktivnošću doprinijeli ovom velikom slavlju.

Zvucima orgulja s kora, župnim zvonima i skladnim pjevanjem zbora i puka „Zdravo Dijevo“ završilo je „Tjelovsko slavlje“ u stolačkoj župnoj crkvi.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"