Stočani na Pokorničkom hodočašću u Hrasnu 2021.Župe Stolac, Rotimlja i Stjepan Krst, hodočastile su u Treću korizmenu nedjelju (Bezimena), 7. ožujka 2021. na Pokorničko korizmeno hodočašće u Svetište Kraljice Mira u Hrasno. Hodočašće su predvodili župnici navedenih župa don Rajko i don Pero.

Hodočasnici Stoca, krenuli su u 14,00 sati osobnim autima iz Stoca preko Drenovca do Hrasna. Biciklisti, njih dvadesetak, krenuli su nešto ranije, a hodočasnici-pješaci pošli su iz Stoca u 10,00 sati i svi smo se našli u Hrasnu kod Spomenika u 14,50 sati.

U Svetištu je najprije bio Križni put u 15,00 sati uz Gospinu Gradinu, koji su predmolili, sa svojim mladima, župnici hodočasničkih župa, a župa Stolac je predvodila pjevanje. O Spomeniku podignutom žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća, te o Križnom putu don Rajko je na početku rekao nekoliko riječi. Križni put je podignut 1989./1990., a blagoslovljen 5. kolovoza 1990. godine. Tada se u Hrasnu skupio silan svijet među kojima je bilo 200-tinjak iseljenika iz čitavog svijeta a posebno iz Kanade i Amerike, to su bili većinom ljudi koji su prebjegli u svijet tijekom Drugog svjetskog rata i s bleiburškog Križnog puta i njihovi potomci, a bilo ih je, koji su po prvi put nakon četrdesetpet godina došli na rodnu grudu i u svoju dragu Hercegovinu. Oni su uglavnom i snijeli troškove podizanja Križnog puta u Hrasnu. Predstavnici župe Stolac, Ivan i Matej uz našega Dumu predmolili su naizmjence s Rotimljanima postaje Križnoga puta i pristupnu molitvu kod Spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata čitave Trebinjsko-Mrkanske biskupije, koji je napravljen u obliku križa i otvorenog groba s epitafom iznad hrvatskog grba: Domovino radi tebe, radi bitka tvog, gdje nam kosti rasute su, znade samo Bog. Spomenik je izgrađen 1991. i blagoslovljen 4. kolovoza iste godine. Križ i svijeće u Križnom putu nosili su stolački ministranti skupa s hrašanjskim ministrantima.

Poslije je bila prigoda za sv. ispovijed, ispovijedalo je više svećenika. Sv. Misu u crkvi, u 16,00 sati predslavio je i prikladno propovijedao, uz koncelebraciju naših župnika, biskupski vikar i trebinjski župnik don Ivo Šutalo. Na kraju je sve pozdravio i zahvalio svima mjesni župnik don Antun Pavlović.

Pod sv. Misom ministrirali su ministranti stolačke i hrašanjske župe, a liturgijsko pjevanje predvodili su Stočani. Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su mladi hodočasničkih župa, uime Stoca prvo čitanje pročitao je Matej, a molitvu vjernika Ivan. Poslije sv. Mise svi smo se svojim kućama vratili zadovoljni i obogaćeni duhovnim sadržajem u Svetištu Kraljice Mira u Hrasnu.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"