Veliki Petak u Stocu, 2. travnja 2021. Veliki Petak i ove godine u Stocu je bio zaista veličanstven. Bog dao dan lijep i ugodan, pa su se obredi Velikog Petka mogli obaviti vrlo dostojanstveno. Ove godine nismo hodočastili na naš stolački Križevac, kako to inače redovito činimo svake godine, radi novonastale pandemijske situacije, tako da su svi obredi obavljeni u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka i u crkvenom dvorištu.

U 15,00 sati silni svijet, okupio se sa svih strana u i oko stolačke župne crkve. Na plato pred crkvom su u svečanoj procesiji u tišini kako i dolikuje Velikom Petku izišli iz sakristije ministranti, apostoli i bakljonoše, te župnik don Rajko obučeni u prikladno liturgijsko ruho, a apostoli-ovogodišnji stolački maturanti u povijesnim nošnjama apostola iz Isusovog vremena. Procesija se s crkvenog platoa uputila uz crkvu prema glavnom oltaru. Kad je procesija stigla pred oltar, župnik se prostro ničice po oltaru po staroj liturgijskoj praksi, a svi oko oltara klekli su, kao i sav puk koji je za to imao priliku i tako nekoliko trenutaka u šutnji razmišljali o svetim tajnama Velikog Petka. Zatim je župnik izmolio uvodnu molitvu, te na početku pozdravio čitav skup i rastumačio obrede današnjeg dana. Poslije toga počela je Služba riječi, koju su obavili stolački mladići.

Veliki Petak u Stocu, 2. travnja 2021.

Obredi Velikog Petka sastoje se od tri djela: Služba riječi - pjevana Muka Isusova, Klanjanje križu – ljubljenje križa i Sv. Pričest. Ove godine ispustili smo, zbog navedenih razloga, ljubljenje križa, pa su vjernici poštovanje prema križu Isusovu iskazivali dubokim naklonom, a svoj osobni dar stavljali su u košaricu, jer svi prilozi Velikog Petka idu u Svetu Zemlju za održavanje groba Isusova i ostalih svetih mjesta. Sva tri liturgijska dijela popraćena su od Božjega puka vrlo pobožno, dostojno i proživljeno. Bilo je zaista lijepo promatrati pobožni puk kako s velikom pažnjom i dubokom pobožnošću sluša Muku Isusovu, koja je bila pjevana sa svim potrebitim ulogama, kako pristupa s pobožnim naklonom križu Isusovu i kako raskajan prilazi k stolu Kristovu primajući sv. Pričest.

Veliki Petak u Stocu, 2. travnja 2021.

Za vrijeme klanjanja sv. Križu, Djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica“ otpjevala je nekoliko kitica prigodnog psalma „Puče moj“, zatim Djevojačka skupina „Angelus“ nekoliko redaka pučke pjesme „Poslušajte braćo mila“, a poslije pred oltarom muška skupina stolačkog Folklora otpjevala je psalam: „Smiluj mi se Bože“, a kompletno današnje liturgijsko pjevanje predvodio je Veliki zbor „Mladi“. Za vrijeme dijeljenja sv. Pričesti, Gospin plač složno i lijepo s pučkom pratnjom u dva glasa pjevao je čitav okupljeni puk, predvođen Župnim zborom s kora. Gospin plač se znade napamet samo je dovoljno da djevojka koja započinje s kora započne prva dva sloga i čitava crkva nastavlja dalje pjevati kiticu po kiticu, baš lijepo, proživljeno i dirljivo.

Veliki Petak u Stocu, 2. travnja 2021.

Poslije svečanih obreda, svi smo ostali neko vrijeme uz Križ Isusov klečeći u crkvi, zatim je asistencija s oltara s dumom krenula u sakristiju, a stolački vjerni puk razišao se u šutnji, kako je i predviđeno i vratio se svojim kućama obogaćen najvećim tajnama Velikog Petka. Križ se stavio na počasno mjesto u crkvi ukrašen svijećama. Mnogi su vjernici ostali u privatnoj molitvi dugo u noć pred svojim Spasiteljem. Župno osoblje je skupa s mladima i ministrantima poslije obreda pripremilo grob Isusov pred Glavnim oltarom u crkvi uz kojega sutra na Veliku Subotu Crkva ostaje čitav dan u molitvi i razmišljanju, a mi u Stocu imamo cjelodnevnu molitvu pred grobom Isusovim, predvođenu našim apostolima-maturantima, folklorašima i ostalim mladima iz naše župe. Bogu hvala na još jednom milosnom daru i danu u kome nam je udijelio mnoga dobra i blagoslove.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"