Mlada Misa  o. Stanka Pažina u Stocu 2021.U subotu, 3. srpnja 2021. u Stocu je svoju sv. Mladu Misu u 11,00 sati slavio o. Stanko Pažin, domaći sin. Mladoj Misi je prethodila trodnevnica i duhovna obnova čitave župe.

Večernje sv. Mise i propovijedi u trodnevnici predvodili su svećenici: prvu večer don Damir Pažin, domaći sin, župnik Buhova, a pjevao je župni zbor mladih iz Gabele Polja, koji vodi s. Dijana Mlinarić, karmelićanka BSI, drugu večer don Domagoj Jelača, župnik župe Otrić-Struge, a pjevala je stolačka pjevačka skupina „Vidoštačka kraljica“ i treću večer o. Ivan Pleše, Karmelićanin, a pjevala je stolačka pjevačka skupina „Angelus“. Župnik don Rajko je zamolio čitavu župu za aktivno pripremanje i sudjelovanje u proslavi Mlade Mise, što su vjernici i učinili.

Procesija je u subotu u 10,50 sati krenula ispred Župne kuće s ministrantima, bogoslovima, svećenicima – koncelebrantima i mladomisnikom prema župnoj crkvi sv. Ilije Proroka. Pred crkvom se okupio silan svijet. Časne sestre Alojzija i Elvira su lijepo okitile vanjski oltar a crkvu svečano pripremile za ovu posebnu zgodu. Zazvonila su župna zvona, stolački pjevački zbor „Mladi“ započeo je, a svijet složno prihvatio ulaznu pjesmu „Krist na žalu“ i slavlje je počelo. Glavni voditelj liturgijskog slavlja pod sv. Misom bio je br. Ante Jakus, koji je u dogovoru sa župnikom lijepo vodio misne ceremonije.

Na početku sv. Mise mladomisnik je pokadio oltar, zatim su mladomisniku na oltaru udijelili blagoslov njegovi roditelji Mile i Jadranka, a onda je župnik don Rajko Marković, pozdravio mladomisnika, iznijevši narodu njegov životni put od rođenja do oltara, što je narod popratio s velikim interesom i slavljeničkim pljeskom.

Mladomisnik je započeo sv. Misu, Bogu na čast, a svima okupljenima na spasenje. Pod Misom su čitali bogoslovi i mladi iz župe, a evanđelje je navijestio đakon. Prigodnu propovijed uputio je svima o. Jakov Mamić, mladomisnikov dugogodišnji odgojitelj, koji ove godine slavi 50 godina svećeništva-zlatni jubilej, pa mu je župnik na početku misnog slavlje čestitao. Propovjednik je održao lijepu i poučnu propovijed, a posebno se osvrnuo na mladomisnikovo geslo: „Bogu ništa nije nemoguće“ i na pripjevni psalam: „Evo dolazim Gospodine vršiti volju Tvoju“. Sv. Pričest dijelila su petorica svećenika ispred vanjskog oltara i pred crkvom.

Na kraju Mise župnik je uime svoje i uime okupljenog mnoštva čestitao mladomisniku, roditeljima, obitelji, rodbini, karmelskoj zajednici i čitavoj župi, a mladomisnik je zahvalio Bogu i svima koji su mu pomogli na putu do svećeništva. Na kraju sv. Mise mladomisnik Stanko i četvorica njegovih kolega, ovogodišnjih mladomisnika, su nazočnom puku podijelili mladomisnički blagoslov.

Poslije Mise ministranti su dijelili mladomisničke sličice, prijatelji su čestitali mladomisniku, momci su pred crkvu iznijeli osvježavajuća pića za narod, stolačko folklorno društvo izvelo je pred crkvom jedan kratak narodni program u pjesmi i kolu, a uzvanici i gosti su krenuli prema Bišću Polju kod Mostara u restoran „Venera“ gdje je organiziran mladomisnički ručak.

U 14,00 sati stigao je i mladomisnik, kojega je u sali svečano najavio voditelj programa don Nikola Menalo, župnik župe Blagaj-Buna, a nekadašnji župni vikar Stoca, pa je tako i don Nikola svojim molitvama i savjetima pratio o. Stanka do oltara. Mladomisnik je svečano ušao u lijepo dizajniranu salu, gdje su ga gosti i uzvanici srdačno pozdravili gromoglasnim pljeskom. O. Stanko je blagoslovio goste i uzvanike, te jelo i piće koje je osoblje restorana pripravilo za blagovanje. Poslije blagoslova, gosti su čestitavali, konobari posluživali, a grupa „Pelegrin“ iz Mostara pobrinula se za lijepo pjevanje i dobro raspoloženje. Govornici su izricali čestitke i pozdrave, što je don Nikola vrlo lijepo vodio. Mladomisnika je najprije pozdravio provincijal o. Dario Tokić, pa župnik don Rajko, koji je u čestitci mladomisniku i obitelji izrazio svoju osobnu radost i radost čitave župe, zatim je govorio prior splitskog samostana o. Branko Zebić. Za vrijeme ručka nastupilo je HKUD „Stolac“ iz Stoca s prigodnim programom, pozdravnim mladomisničkim bećarcima i lindžom.

Na kraju je i mladomisnik zahvalio Gospodinu Bogu, obitelji, rodbini i prijateljima, čitavoj župi i svojoj zajednici koji su ga pratili na njegovu putu do oltara, te svima nazočnima na sudjelovanju u mladomisničkom slavlju. Poslije zahvale nastavilo se druženje i dalje u ugodnu razgovoru i dobroj zabavi, a neki su izdaljega već pomalo kretali svojim kućama. Bogu hvala na ovom daru i daj nam Bože još dosta Mladih Misa i mladih misnika.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"