Sveti Ilija u Stocu 2021. i blagoslov prije sv. Mise na „Trgu sv. Ilije Proroka“Na Ilindan, 20. srpnja 2021. u 11,00 sati vjerni puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. Ivanom Štironjom, biskupom kotorskim, koji je predvodio misno slavlje uz 15-ak svećenika koncelebranata.

Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije Proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip izliven u bronci, visok je 3,5 m., a rad je ak. kipara Kuzme Kovačića. Poslije molitve i blagoslova „Urbi et orbi – Gradu i svijetu“ svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ predvodio je liturgijsko pjevanje.

Na početku sv. Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio biskupa predvoditelja, te se prisjetio svoje Mlade Mise prije 43 godine kad je biskup, tadašnji 18.-godišnjak, sjemeništarac, bio aktivno uključen u organizaciju mladomisničkog slavlja, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali umjetničku sliku rad akad. slikara Mišela Stojanovića, akril na platnu „Radimlja“, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk. Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave, te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika.

Na kraju sv. Mise, kako je župnik don Rajko ove godine dobio premještaj iz Stoca u Bijelo Polje kod Mostara, župa mu je, predvođena mladima, priredila svečani oproštaj. Najprije ga je uime domaćih svećenika, njih četvorice, koje je don Rajko poslao u svećeništvo i proslavio im Mlade Mise i uime vjernika pozdravio i zahvalio don Damir Pažin, domaći sin, zatim ga je uime stolačkog Folklora, svih mladih i čitave župe Stolac, pozdravio i zahvalio Matej Šutalo, na kraju je župniku zahvalio i vodio program mladih koji su se u 4 točke zahvalili svome župniku, Nikola Vujnović, predsjednik Folklora, a mladi su župniku zapjevali zahvalničke pjesme, darovali mu uime čitave župe zlatni kalež, sliku Stoca i buket cvijeća s brojem 22, za plodne 22 godine svećeničkog rada u stolačkoj župi, a Folklor mu je na „Večeri Folklora“ darovao svečanu misnicu u želji da slaveći sv. Mise s misnicom i kaležom uvijek se rado sjeća svojih Stočana. Župnik je na kraju zahvalio dobrom Bogu na svim milostima koje je i njemu i župi udijelio kroz ove 22 godine zajedničkog pastoralnog rada u župi, a svim sudjelovateljima u programu zahvalio, te sve nazočne pozvao pred crkvu na prigodni domjenak.

Nakon svega i biskup je zahvalio don Rajku za sve dobro što je učinio u Stocu kroz ove 22 godine, ali i kroz sve ostale godine svoga svećeničkog života, a onda je slijedila biskupova završna riječ, u kojoj je zahvalio župniku Rajku na pozivu, biskupu Petru na dopuštenju, vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti u Stocu gdje se osjećao zaista kao svoj među svojima i na kraju „Lijepa naša“.

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva što je svijet skupa s biskupom s oduševljenjem popratio. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje, a s mladima su zapjevali i biskup i župnik. Poslije je svijet pošao u Stočana na ručak, a župnik je ugostio u župnoj kući biskupa, svećenike i uzvanike. Sav ovaj događaj popratio je Foto studio „Sliko“ iz Stoca. Bogu hvala!

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"