U nedjelju, 8. kolovoza 2021.u župi organizirani susreti djece i mladih s dumom RajkomU nedjelju, 8. kolovora 2021. poslije sv. Misa u župi su organizirani susreti stolačkih župnih skupina djece i mladih, njih 13 udruga-skupina s dumom Rajkom u župnoj Dvorani za mlade, gdje je bilo čašćenja, ugodnog razgovora, razmjena darova i podjela suvenira. Poslije sv. Mise u 8,00 sati u dvorani su se družili s Dumom Dječji zbor „Modra rijeka“. Poslije sv. Mise u 9,30 sati družili su se ministranti i Dumo, nakon čega su ministranti izabrali, a Dumo proglasio novo ministrantsko vodstvo koje će nastupiti poslije Male Gospe.

Poslije sv. Mise u 11,00 sati u dvoranu su pristigle sve ostale udruge mladih: Djevojačka skupina „Angelus“, Djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica“, Mješoviti zbor „Mladi“, Djelo za duhovna zvanja, HKUD „Stolac“, Volonteri, Dramska sekcija, Misijska sekcija, Maturantski Apostolski zbor, Nedjeljni čitači i Katolička malo-nogometna liga, koja je na kraju uručila Dumi dar izrađen u kamenu sa simbolima pehara i lopte te sa slikom s posljednjeg natjecanja gdje smo po treći put bili prvaci 2019., a na kome stoji napisano „Dumo Rajko, hvala Vam na svemu“, zatim „KMNL Crkve u Hrvata, Sudjelovanje 2003. – 2021., Prvaci 2017., 2018., 2019. god.“ Nakon predaje poklona nastavio se ugodan razgovor s dosjetkama s nastupa po čitavoj Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Dumo je svim skupinama mladih zahvalio na dosadašnjoj kvalitetnoj i nesebičnoj suradnji, te preporučio istu suradnju i s novim župnikom, u nadi i želji da se ovo prijateljstvo i dalje nastavi na obostrano zadovoljstvo. Nakon toga su slijedila fotografiranja, a nije izostala ni dobra pjesma koja uvijek prati ovakve skupove.

Poslije podne u 18,30 sati Popraćani su priredili Dumi lijep i srdačan doček i susret na Vidoštaku u Popratima, na povijesnom mjestu gdje je u XI. stoljeću pronađen lik Gospe s Djetetom Isusom, najstariji Gospin lik sa prostora Bosne i Hercegovine, a nalazište je otkrio vrstan profesor, povijesničar i arheolog dr. Đuro Basler iz Sarajeva. Taj Gospin amblem nalazi se na pročeljima svih 15 župnih crkava Trebinjsko-Mrkanske biskupije. Na druženju se skupilo čitavo selo i djeca i mladi i stariji svijet. Divota je bilo pogledati cijelo selo okupljeno na nedjeljnom poslijepodnevnom skupu na Vidoštaku. Djeca se igraju, žene i djevojke sjede i razgovaraju, mladi roštiljaju, momci i ljudi organiziraju nogometnu utakmicu, Dumo sa zainteresiranima obilazi znamenitosti Vidoštaka: zidine stare crkvice, ostatke oltara, portala, nadvratnike, dovratnike, stupove, stećke, križeve…. svi se uključuju, svi tumače, svi žele dati svoj doprinos ovom predivnom susretu. Kad odnekle iznesoše Dumi finu majicu na kojoj je s jedne strane otiskan amblem Gospe Vidoštačke s natpisom: „Vidoštak Poprati“, a s druge strane stolačka župna crkva s natpisom u gornjem desnom kutu: „Dumo Rajko 1999. – 2021.“, a ispod župne crkve ispisan moto s Dumine mladomisničke sličice: „Prepusti Gospodinu putove svoje i On će sve voditi!“ Dumo se baš vidno ugodno iznenadio i darovateljima zahvalio te odmah na njihov nagovor obukao majicu i s djecom se uslikao.

Sada je slijedila zajednička večera, djeca su predmolila Očenaš…. i na kraju izrecitirala vjeronaučnu molitvu: „Dragi Bože čuj nam želje, čuvaj naše roditelje, braću, sestre i sve ljude, da na zemlji sreća bude“! Nakon molitve Dumo je večeru i sve nazočne blagoslovio, zahvalio svima na ovom prekrasnom zajedništvovanju i preporučio im da nastave s ovakvim skupovima koji su u današnje vrijeme zlata vrijedni, zatim je i Dumo predao momcima prigodne suvenire da razdjele okupljenima u znak zahvalnosti. Poslije je slijedilo slikanje, razgovor, a na kraju je sve Dumo pozvao u posjetu na novu župu u Bijelo Polje, dok se malo aklimatizira, a o novoj župi čuo je sve najbolje, pa će se biti lako uklopiti. Dumo se poslije vratio svojim obvezama u Stolac a mještani su još ostali na Vidoštaku u dobrom raspoloženju!

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"