“Večer hrvatskog folklora u Tivtu” organizirana je u subotu, 16. rujna, zahvaljujući suradnji Udruge građana Vidoški grad iz Stoca i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Na početku večeri, nazočne je pozdravio predsjednik HNV-a, gospodin Zvonimir Deković: „Ovakva druženja sigurno ne nastaju sama od sebe, a za ovo večerašnje možemo zahvaliti, koliko nama, toliko i Sv. Vidu tivatskom, iz prve polovice XIV .st. i Sv. Vidu stolačkom, iz prve polovice XV. st., koji je u to vrijeme bio posjed Hercega Stjepana Vukčića Kosače, odnosno Vidoškom gradu, koji je po Sv. Vidu dobio ime“.

Gospodin Ante Vujnović, iz Udruge Vidoški grad, predstavio je rad Udruge, brojne aktivnosti, kulturnu baštinu, koju Stolac posjeduje te istakao potrebu za očuvanjem iste. Izrazio je zadovoljstvo posjetom i suradnju, s brojnim mladim ljudima.

Među nazočnima, bila je i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, koja je pozdravila goste, te istakla potrebu za zajedništvom svih Hrvata, gdje god oni bili, povezivanje i suradnju.

Predsjednik HKD Napredak iz Mostara Miroslav Landeka, također je došao podržati projekt.

Ovaj događaj je dio projekta pod nazivom Jačanje veza među Hrvatima u prekograničnom području, koji sufinancira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Središnji dio večeri bio je nastup Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Stolac, koji se predstavio sa spletom izvornih običaja, pjesama i kola „Hercegovačko sijelo“ te muškim, ženskim i miješanim bećarcem, pjesmama u kolu, kolanjem, pletenim kolom, muškim trojancem, natpjevavanjem, stolačkom himnom, trusom s poskočicama, svatovskim pjesmama (žugoranje, opremanje svatova i doček svatova), i na samom kraju lindžom.

Druženje je nastavljeno na zogovima, Đurđevo brdo, gdje su Stočani imali priliku upoznati s tradicijom i običajima Hrvata u Crnoj Gori.

U nedjelju je služena sv. Misa u crkvi Sv. Roka u Donjoj Lastvi, nakon koje su se Stočani uputili u Kotor, gdje su uživali u razgledu grada. Posjetili su katedralu sv. Tripuna, gdje je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"