U subotu, 2.10.2021.g. HKUD Stolac nastupilo je na Sajmu "Hercegovački Plodovi Mediterana" u sklopu Međunarodnog projekta "EUnity in diversity" (EUjedinjeni u različitosti). Održavanje projekta ove godine je bilo u Stocu od 30.9. do 3.10. , a osim JU Radimlja i Općine Stolac, u projekt su uključeni gradovi i mjesta iz susjednih država, i to: Čapljina (BiH), Rab i Rakovica (Hrvatska), Akvileja, Recanati, Tarcento (Italija), Bač (Srbija) i Piran (Slovenija).

Svečano otvorenje 7. susreta i predstavljanje projekta "EUnity in diversity" održalo se u restoranu Sampjero u Stocu 30.9., uz prigodan program.

Idućega dana, u petak 1. 10. održala se prezentacija tradicionalnih lokalnih kulturnih događanja i festivala sajmova svih jedanaest lokalnih zajednica uključenih u projekt: „EUnity in diversity“, te različite radionice, a u popodnevnim satima gosti su uz lokalne vodiče pošli u obilazak Stoca, te crkve i muzeja Župe Stolac.

U subotu, 2.10. sudionici projekta su u pratnji lokalnih vodiča išli u razgledavanje grada Trebinja i u posjetu špilje Vjetrenica. Nakon toga, uslijedili su nastupi folklornih skupina. Osim domaćeg HKUD Stolac, na sajmu su nastupili: HKUD Rodoč - folklorna skupina fra Bernardin Smoljan iz Mostara, HKUD Naši korijeni Bobanovo iz Čapljine, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, te ženska pjevačka skupina Vidoštačka Kraljica iz Stoca. HKUD Stolac predstavilo se pozdravnim bećarcem, ženskim i muškim bećarcem, natpjevavanjem u kolu i pletenim kolom. Nakon nastupa, održana je svečana večera za sve folklorne skupine.

Posljednji dan, u nedjelju 3.10., gosti i domaćini su se sastali na nekropoli stećaka Radimlja, gdje su se oprostili i službeno označili završetak susreta i programa.

Kontakt info

HKUD "STOLAC" Stolac
Zrinsko-Frankopanska bb
88360 Stolac

 +387 (0)63 496 009

 +387 (0)36 853 005

 +387 (0)36 853 005

 info@hkud-stolac.com

"Stolac grad svetog Ilije, u njemu mi najmilije,
Stolac grad volim ja, sve dok teče Bregava!"